We hebben een prachtige oude foto van Giancarlo’s vader Memmo, waarop hij met onze zoon Giorgio toen hij nog klein was vijgen aan het plukken is. Giorgio draagt een klein mandje en kijkt verheugd op naar zijn opa terwijl hij het mandje vult met rijpe vijgen van de boom bij Memmo’s huis, aldus Katie Caldesi in haar nieuwste boek Toscane.
Gebruik de rijpste vijgen in het seizoen, als ze van nature zoet zijn. Je kunt de jam ook met bosvruchten, plakjes perzik of nectarine, of kaki maken. Ook zonder het brood is dit verrukkelijk. De meeste hotels in Italië serveren verse ricotta, fruit en honing als ontbijt, andere serveren er noten bij. Ik graai dit vaak bij elkaar voor een gezond ontbijt als we niet thuis overnachten.
Rooster het brood aan beide kanten. Bestrijk elk sneetje dik met de ricotta of mascarpone. Snijd de vijgen in plakjes, of prak ze als ze heel rijp zijn, en leg op het besmeerde brood. Bestrooi met de walnoten en besprenkel met wat honing.
Dit recept komt uit het boek ‘Toscane’ van Katie Caldesi (€24,95, uitgeverij Good Cook).