Crostata met amaretti

Crostata met amaretti

Deze taart maakte mijn oma altijd bij speciale gelegenheden. Het is de ‘luxe’ versie van de gewone crostata met jam.

Bereiding



1. Meng de bloem met het bakpoeder en bereid de pasta frolla verder volgens de aanwijzingen op blz. 15. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de bakvorm in en bestuif hem met bloem.

2. Haal het deeg uit de koelkast, rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een cirkel van ca. 8 mm dikte en bekleed de springvorm hiermee, tot boven aan de rand. Snijd het deeg langs de randen af. Roer de jam los en verdeel hem over de deegbodem. Leg hierop een laag amaretti.

3. Maal de amandelen fijn in de keukenmachine. Doe de eiwitten in een brandschone kom en klop ze op met de mixer. Voeg, zodra ze wit beginnen te worden, de suiker toe en klop tot glanzende, stijve pieken. Spatel de fijngemalen amandelen door het eiwitschuim. Verdeel het amandelschuim over de taart. 

4. Bak de taart 50-60 minuten onder het midden van de voorverwarmde oven tot de bovenkant lichtbruin begint te kleuren. Haal de taart uit de oven en laat hem op een rooster helemaal afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

Dit recept komt uit het boek ‘Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari’ van Sarena Solari (€24,99, Kosmos Uitgevers).

Voor 12 porties:



Pasta frolla:

  • 400 g bloem + extra om te bestuiven
  • 2 tl bakpoeder
  • 200 g koude boter, in blokjes gesneden + extra om in te vetten
  • 160 g kristalsuiker
  • geraspte schil van 1 onbespoten citroen
  • 4 eidooiers




Vulling:

  • 350 g pruimenjam
  • 250 g amaretti (zie blz. 16)
  • 4 eiwitten
  • 250 g kristalsuiker
  • 250 g blanke amandelen
  • keukenmachine, ronde springvorm van 26 cm doorsnede


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine