Dit brood is heel geschikt om te beleggen met hartige smaken zoals oude kaas, geitenkaas of ham. Meer zin in zoet? Neem een lekkere jam of smeer er royaal roomboter op.
1 Meng de beide meelsoorten met de gist, het zout, de honing, olie, rozemarijn en het 275 ml lauwwarm water met de deeghaken van een mixer. Blijf mixen op lage snelheid tot je een zacht deeg hebt; voeg zo nodig nog wat water toe. Kneed het deeg tot het veerkrachtig aanvoelt. Leg het deeg in een kom, dek af met plasticfolie en laat ongeveer 1 uur rijzen op een warme plaats.
2 Verwarm de oven voor op 200 ºC. Kneed de lucht uit het deeg en kneed de cranberry’s en walnoten erdoor. Vorm tot een brood, kerf de bovenkant in en leg op een bakplaat met antiaanbaklaag. Bedek het brood met een theedoek en laat nog 30 minuten rijzen. Bak het brood 18–20 minuten in de oven, of tot het hol klinkt als je op de onderkant tikt. Laat helemaal afkoelen voor je het snijdt.
3 Beleg je boterham met roomboter, jam, kaas of gerookte ham.
1 groot brood
• 250 g volkorenbroodmeel
• 250 g witbroodmeel
• 1 zakje gist
• ½ tl zout
• 2 el honing
• 2 el zonnebloemolie
• 5 takjes rozemarijn, fijngehakt
• 75 g gedroogde cranberry’s
• 75 g walnoten, grof gehakt
• roomboter, voor erbij