Deze waanzinnige soep is gebaseerd op de Italiaanse klassieker pappa al pomodoro (tomaten-broodsoep). Het is een idee dat je voor diverse groenten kunt gebruiken: je laat de groente langzaam op laag vuur stoven om de intense zoete smaak los te laten komen en voegt brood toe om de soep te binden. Ik heb hier courgette gebruikt – erg lekker als ze in het seizoen zijn – maar het kan ook heel goed met venkel, erwten, prei of asperges.
1. Maak de courgettes schoon, snijd ze in de lengte doormidden, schep er de zachte kern uit en snijd ze in plakjes. Doe alles met de uien en de knoflook in een grote pan met een scheut olijfolie op matig-laag vuur. Laat alles terwijl je af en toe roert ongeveer 1 uur en 15 minuten zachtjes pruttelen en giet er gaandeweg eventueel een extra scheutje water bij. Als je de courgette en ui echt heel rustig laat inkoken, karamelliseren en zacht worden, betaalt zich dat terug in de smaak.
2. Verkruimel er als de kooktijd erop zit het bouillonblokje boven en scheur het brood in vrij grove stukjes in de pan. Giet er 1 liter kokend water bij, breng de soep aan de kook en laat hem nog 10 minuten pruttelen tot hij heerlijk dik is. Voeg naar smaak peper en zout toe, sprenkel er een flinke scheut extra vierge-olijfolie over, en roer de muntblaadjes door de soep. Verdeel de soep over 4 kommen en ga aan tafel.
Dit recept komt uit het boek ‘Bespaar met Jamie’ van Jamie Oliver (€24,50, Kosmos Uitgevers).