Zomerfeest? Met een ijstaart wordt het zeker cool! Neem voor deze taart twee of drie van je favoriete ijssmaken – wij hebben gekozen voor pistache, aardbei en vanille. Als je de taart aansnijdt, komen de prachtig gekleurde lagen ijs tevoorschijn.
1 Verwarm de oven voor op 180 ºC en vet de bodem van een panettonevorm (ø 16 cm) in.
2 Klop de boter en basterdsuiker in een kom tot een romig, licht mengsel; klop dan het ei en de gemalen amandelen erdoor.
3 Meng in een andere kom het meel, de cacao, het bakpoeder en een snufje zout. Schep dit mengsel door het geklopte mengsel.
4 Laat de chocolade in enkele seconden smelten in de magnetron. Roer de gesmolten chocolade samen met de melk door het beslag, tot het glad is.
5 Schep het beslag in de vorm en bak de cake 25–30 minuten in de oven, tot-ie stevig aanvoelt en een houten prikker die je in het midden steekt er schoon uitkomt.
6 Neem de cake uit de oven en laat hem 5 minuten afkoelen in de vorm. Laat de cake vervolgens volledig afkoelen op een rooster. Neem het ijs uit de vriezer, zodat het wat zachter wordt.
7 Bekleed de panettonevorm met twee lange stukken vershoudfolie, dwars op elkaar. Zo kun je de cake er later makkelijk uitnemen. Halveer de cake horizontaal en leg een van de cakehelften terug in de vorm; duw hem goed aan.
8 Schep er een laag ijs op – van minstens 5 cm dik. Herhaal dit met de tweede smaak en dan eventueel de derde. Blijf lagen maken tot je al het ijs hebt gebruikt.
9 Duw de tweede cakehelft erop en vouw de overhangende folie over de bovenkant. Laat de taart minstens 2 uur opstijven in de vriezer.
10 Stort de taart op een snijplank of taartschaal en trek de vershoudfolie eraf. Laat het ijs in 5 minuten iets zachter worden en snijd de taart dan aan met een groot warm mes.
Per portie 399 kcal, 23,4 g vet (14 g verzadigd), 6,7 g eiwit, 41,7 g koolhydraten, 36,6 g suikers