Recept

Cookie met speculaas en chocolade

Deze cookie heb ik gemaakt als ode aan een koekje dat ik vaak at toen ik in Brussel woonde. De bodem en de vulling zijn gemaakt van de Belgische speculoosjes van het merk Lotus Biscoff. Meestal krijg je ze bij een kop koffie, vooral in België. Er is ook een pasta van, die lijkt op pindakaas maar smaakt naar speculaas. Je kunt het recept met de producten van Lotus maken, maar je kunt ook je eigen variant maken met speculaas. Als je geen speculoospasta kunt vinden, kun je ook een notenpasta naar keuze gebruiken, aldus Kaja auteur van het kookboek Cookies and Crumbs.

Cookie met speculaas en chocolade

Ingrediënten

Ca. 15 cookies

  • 190 g boter uit de koelkast, in blokjes
  • 150 g lichte muscovadosuiker (oerzoet)
  • 100 g kristalsuiker of witte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 350 g meel
  • 15 g (1 el) maizena
  • 5 g (12/3 tl) bakpoeder
  • 3 g (1 tl) zout
  • 150 g pure chocolade, grof gehakt
  • 10 Lotus Biscoff-koekjes, in grote brokken, of andere speculaasjes
  • 1 pot Lotus Biscoff-speculoospasta

Bereiding

  1. Doe de boter in een kom of een staande mixer met platte menghaak. Mix 15 seconden op gemiddelde snelheid, tot de boter uit elkaar begint te vallen. Voeg beide suikers toe en mix circa 30 seconden, tot alles grof gemengd is. Schraap de boter weg langs de randen.
  2. Voeg de eieren toe en mix maximaal 20 seconden, tot alles gemengd is. Mix niet te lang, het geeft niet als het ei niet helemaal door de rest van het beslag is geklopt.
  3. Meng meel, maizena, bakpoeder en zout in een aparte kom. Voeg de helft van de droge ingrediënten toe aan het botermengsel, mix maximaal 10-14 seconden, voeg de rest toe en herhaal. Schraap de bodem tussendoor schoon.
  4. Voeg de chocolade en brokken Biscoff toe en mix op lage snelheid tot de chocolade en koekstukjes grof gemengd zijn met de rest.
  5. Maak balletjes van 75 gram – 1 volle ijsschep of circa 3 eetlepels – tot je ongeveer 15 cookies hebt. Druk met je duim in elk balletje tot er een diepe holte ontstaat. Schep 2 theelepels speculoospasta in de holte, vouw dan het deeg er weer overheen en rol het balletje nogmaals. Herhaal tot alle koekjes gevuld zijn. Stop de balletjes in een plastic bakje met deksel of leg op een schaal die je afdekt met plasticfolie. Laat minstens 3 uur rusten in de koelkast, maar het liefst tot de volgende dag.
  6. Verwarm de oven voor tot 190 °C (hetelucht), of 210 °C (boven- en onderwarmte).
  7. Leg de balletjes met circa 5 centimeter tussenruimte op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak 9-10 minuten midden in de oven. De koekjes zijn als het goed is wat uitgelopen en gerezen en beginnen vast van vorm te worden. De buitenkant is licht vochtig en zonder barsten.

Haal de bakplaat met koekjes uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Leg de koekjes dan op een rooster en laat nog minstens 10-15 minuten rusten.