Citroentaart met lavendel

Citroentaart met lavendel

Lavendel ruikt heerlijk, maar wist je dat je hem ook kunt eten? Niet de variant die jouw douchegel die heerlijke geur geeft, maar eentje die je kunt eten (let op!). Je vindt lavendel in de kookwinkel, Dille en Kamille of de grotere, beter gesorteerde supermarkt. En als je de smaak eenmaal te pakken hebt, probeer dan ook eens lavendelthee of –ijs! 

Bereiding

1. Verhit de oven tot 180 °C. Vet een taartblik in van 20 cm doorsnee en 6 cm diep en bekleed de bodem met bakpapier.

2. Doe de suiker en lavendel in een keukenmachine en pureer tot de lavendel vermalen is. Zeef de bloem, het bakpoeder, de baksoda en het zout samen in een kom en roer er de lavendelsuiker door. Klop de eieren in een kom met de yoghurt en olie. Maak een kuiltje in het midden van de droge ingrediënten en roer er beetje bij beetje de natte door. Voeg de citroen (rasp en sap) toe maar roer niet te lang. Giet het beslag in het beklede blik.

3. Zet het 45-50 minuten in de oven of tot het gebak loskomt van de zijkanten; als je een spies in het midden steekt, moet hij er schoon weer uit komen. Stort de taart op een rooster, trek het papier eraf en laat afkoelen. Bestuif het vlak voor het serveren met poedersuiker en garneer met takjes verse lavendel.
 
Dit recept komt uit het boek ‘Simpel’ van Diana Henry (€24,99, Kosmos Uitgevers). 
 

Voor 8 personen:

  • boter voor het blik


  • 300 g suiker


  • ¾ el gedroogde lavendel


  • 175 g bloem


  • ½ tl bakpoeder


  • ½ tl baksoda (zuiveringszout)


  • ¼ tl zout


  • 2 grote eieren, losgeklopt


  • 250 g Griekse yoghurt


  • 125 ml milde olijfolie


  • geraspte schil van 1 onbehandelde citroen plus 1 el citroensap


  • poedersuiker


  • takjes verse lavendel voor garnering


  • Er is tegenwoordig gedroogde, eetbare lavendel te koop (bijvoorbeeld bij Dille & Kamille).





  •  


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine