Dit is een echte feestcake! Je bakt hem met pistachepasta, die je zelf in een handomdraai maakt. Decoreer de cake als ‘ie is afgekoeld met citroenglazuur en gehakte pistachenoten.
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een cakeblik (inhoud 1 liter) in met de extra boter en bekleed hem met een brede strook bakpapier.
2. Klop met een elektrische mixer de boter, suiker en citroenrasp in ongeveer 10 minuten luchtig in een grote kom. Voeg de eieren beetje bij beetje toe en klop na elke toevoeging. Zet de mixer op lage snelheid en mix dan het meel erdoor ‒ mix niet te lang.
3. Verdeel het beslag over 2 kommen. Mix de pistachepasta door het beslag van één kom en het citroenextract en de melk door de andere. Schep beide beslagsoorten om en om in laagjes in het cakeblik en roer ze met een mes voorzichtig door elkaar ‒ niet te lang, zodat je een marmereffect krijgt.
4. Bak de cake in 45–55 minuten gaar in de oven, of tot een houten prikker die je in het midden steekt er schoon weer uitkomt. Laat hem 15 minuten afkoelen in het bakblik en laat hem dan op een rooster helemaal afkoelen.
5. Roer voor het glazuur het citroensap en 125 gram van de poedersuiker in een grote kom door elkaar tot een glad mengsel (voeg wat meer poedersuiker toe als het glazuur nog te vloeibaar is; het moet dik en nog net schenkbaar zijn). Bestrijk de cake met het glazuur ‒ laat het over de randen druipen ‒ en strooi dan de pistachenootjes erover.
Per portie 354 kcal, 22,1 g vet (11,9 g verzadigd), 3,8 g eiwit, 37,3 g koolhydraten, 37 g suikers