Wie kan de verleiding van een churro weerstaan?! Deze lange, met suiker bestrooide donutachtige ‘frieten’ – een Spaanse specialiteit – worden van oudsher bij het ontbijt in een dikke warme chocoladesaus gedoopt. Wij gaan voor een pikante versie met chili.
1 Doe alle ingrediënten voor de saus (behalve de chilivlokken) in een pan op laag vuur. Laat smelten en blijf 10 min. roeren, tot alles goed is vermengd. Proef en voeg eventueel nog wat chilipoeder toe. Neem de pan van het vuur en bewaar de saus zolang.
2 Zeef de bloem, het bakpoeder, de extra eetlepel kristalsuiker en ½ theelepel zout boven een kom. Roer goed en houd zolang apart.
3 Verhit de boter en melk in een pan met 300 ml water, tot de boter is gesmolten. Draai het vuur hoog en breng het mengsel aan de kook. Schenk het bij de droge ingrediënten en mix er een glad beslag van.
4 Schep het beslag in een spuitzak met een mond in stervorm. Roer de rest van de kristalsuiker en de kaneel door elkaar op een bord.
5 Vul een grote pan voor de helft met olie en verhit. Laat een blokje brood erin vallen – als het bruist is de olie op temperatuur. Spuit het beslag voorzichtig in een sliert in de pan. Snijd de sliert in stukken van 10 cm. Frituur de stukjes in 4–5 min. goudbruin. Neem ze met een schuimspaan uit de pan, laat ze uitlekken op keukenpapier en wentel ze door de kaneelsuiker. Herhaal tot al het beslag is opgebruikt.
6 Verwarm de chocoladesaus nog even kort. Strooi dan de chilivlokken erover. Serveer bij de churro’s.
Per churro 149 kcal, 8,4 g vet (4 g verzadigd), 1.9 g eiwit, 17,8 g koolhydraten, 7,8 g suikers