Chocolade stapeltaart

Chocolade stapeltaart

Wat een plaatje, deze laagjestaart! Je kunt deze taart helemaal naar wens vullen en versieren. Versier je taart bijvoorbeeld met eetbare glitter en gekleurde kaarsjes.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Bekleed de bodem van 2 taartvormen (o 22 cm, 5 cm hoog) met bakpapier. Vet in met boter.

2. Doe de pure chocolade in een vuurvaste kom en zet die op een pan zachtjes kokend water. Laat de onderkant het wateroppervlak niet raken. Snijd de boter in stukjes en voeg ze toe. Roer tot de chocolade en boter zijn gesmolten en er een glad mengsel ontstaat. Neem de pan van het vuur en roer 400 gram van de suiker door het mengsel in de kom. Laat 10 minuten afkoelen.

3. Klop de hele eieren er een voor een door met een elektrische mixer, tot ze volledig zijn opgenomen. Zeef het meel en de cacao erboven, voeg een snufje zout toe en klop opnieuw tot alles is gemengd. Doe dit niet te lang, dan krijg je een taaie textuur.

4. Verdeel het beslag over de taartvormen en bak de ronde cakes 30 minuten, of tot ze gaar zijn en terugveren als je er zachtjes op duwt. Laat ze eerst 5 minuten afkoelen in de vorm, en daarna volledig op een rooster.

5. Als beide cakes zijn afgekoeld, snijd je ze allebei met een groot broodmes horizontaal doormidden, zodat je vier platte ronde cakes krijgt. Leg ze op een plank of grote borden – klaar om ze op elkaar te stapelen met je toppings.

6. Smelt 200 gram van de melkchocolade in een vuurvaste kom op een pan zachtjes kokend water en roer de gepofte rijst erdoor. Laat het mengsel 5 minuten afkoelen en bestrijk 3 van de cakes er dun en gelijkmatig mee.

7. Maak dan een nogafrosting. Doe de eiwitten, honing, het wijnsteenbakpoeder, de rest van de suiker, een snufje zout en 75 ml water in een vuurvaste kom. Zet de kom op een pan zachtjes kokend water en roer de ingredienten door elkaar. Draai het vuur onder de pan hoger en klop het mengsel 7 minuten met een handmixer, tot zich pieken beginnen te vormen. Neem de kom van de pan en klop samen met de vanilleextract tot een dikke frosting.

8. Leg een van de cakes met een gepofterijstlaag op een taartschaal en verdeel hierover een derde van de frosting. Leg er nog een bedekte cake op en herhaal. Eindig met de laatste cake – zonder deklaagje.

9. Smelt de rest van de melkchocolade in een vuurvaste kom op een pan zachtjes kokend water. Roer het koffie-extract erdoor en laat het mengsel 5 minuten afkoelen. Schenk het choco-koffiemengsel dan over de taart en laat het langs de rand druipen. Hak de snoeprepen in stukjes en strooi op de taart. 

Tip Wijnsteenbakpoeder heeft dezelfde werking als gist. Koop het op deleukstetaartenshop.nl

Per portie 539 kcal, 27,4 g vet (16,1 g verzadigd), 8,1 g eiwit, 63,6 g koolhydraten, 52,7 g suikers

Psst…
Zin in nog meer choco-inspiratie? 
Bekijk hier 27 waanzinnige chocoladerecepten

Voor 20 personen
• 350 g boter, op kamertemperatuur, plus extra voor het invetten
• 200 g pure chocolade (70% cacao), grof gehakt
• 700 g suiker
• 8 grote eieren, plus 3 eiwitten
• 200 g zelfrijzend bakmeel
• 5 el cacao
• 300 g melkchocolade
• 75 g gepofte rijst (bij de supermarkt)
• 6 el vloeibare honing
• tl wijnsteenbakpoeder (zie tip)
• 1 tl vanille-extract
• 1 tl koffie-extract (optioneel)
• 1–2 snoeprepen, zoals Mars of KitKat


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine