Wie op de redactie komt met dé felbegeerde oranje reep, wordt nog net niet met groot applaus onthaald. Onze favoriete melkchocolade met karamel en zeezout van Tony’s Chocolonely – die veel te lekkere, maar oh zo moeilijk eerlijk te verdelen reep – wie kent hem niet? We bedachten een heerlijk chocopastarecept met het zoute broertje van deze reep: de Tony’s Chocolonely van pure chocolade met amandel en zeezout. Je wilt vanaf nu nooit meer een kant-en-klare chocolade-amandelpasta, wedden?!
1. Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Doe de haver, bloem, suiker en boter met het ei en een snuf zout in een kom en kneed er een stevig deeg van.
2. Schep de helft van de chocoladestukjes door het deeg, rol er balletjes van (zo groot als een walnoot) en verdeel ze over de beklede bakplaten.
3. Druk de deegballetjes een beetje plat, schuif de bakplaten in de oven en bak de koekjes in zo’n 20 minuten gaar ‒ wissel na 10 minuten de platen om, zodat ze gelijkmatig garen.
4. Neem de koekjes uit de oven en laat ze helemaal afkoelen op een rooster. Smelt intussen de rest van de chocolade in een kleine pan op laag vuur ‒ roer regelmatig.
5. Leg een vel bakpapier klaar op het aanrecht. Doop de koekjes een voor een voor de helft in de gesmolten chocolade (laat een teveel eraf druipen), leg ze op het bakpapier en laat de chocolade hard worden.
Tip Je kunt de chocoladekoekjes ongeveer 1 week in een luchtdicht afgesloten trommel bewaren.
Credits Foodfotografie Saskia van Osnabrugge Foodstyling Ingmar Niezen