Heerlijke energieballen van (medjool)dadels, cacao en pijnboompitten. Medjooldadels bevatten behalve veel vezels ook chloride, een voedingsstof die de spijsvertering bevordert, en dankzij de pompoenpitten krijgen we een flinke dosis koper binnen. Healthy snack, dus!
‘Ik heb samen met mijn voedingsteam keihard gewerkt om deze supervoedzame en enorm lekkere energieballen samen te stellen. Het is echt de perfecte snack om de dag door te komen en je mag er per keer twee hebben’, zegt Jamie Oliver.
1. Hak 40 g van de pompoenpitten in een keukenmachine fijn en strooi het poeder op een bord.
2. Doe de rest van de pitten met de gepofte rijst of quinoa, de amandelen en de dadels (zonder pit) in de machine en hak ze fijn.
3. Schil en rasp er de kurkumawortel boven (als je verse gebruikt) of doe de gemalen kurkuma samen met de kaneel, het cacaopoeder en een snufje zeezout in de blender. Laat de machine nog even draaien om alles goed te mengen en voeg dan de vanille, honing en de helft van het sinaasappelsap toe.
4. Laat de machine nu nog 1 tot 2 minuten draaien, terwijl je de wand van de kom een paar keer schoon schraapt, en giet er zo nodig nog een scheutje sinaasappelsap bij om het mengsel te binden – het duurt een poosje voordat het mengsel bij elkaar komt, dus heb geduld en laat de machine zijn magische werk doen.
5. Verdeel het mengsel met vochtige handen in 24 porties, draai er balletjes van en rol ze door het pompoenpitpoeder op het bord.
6. Bewaar de ballen in het resterende poeder. De ballen blijven in een luchtdicht afsluitbare trommel met gemak twee weken goed.