camembert uit de oven

camembert uit de oven

Camembert uit de oven met zachte rozemarijnbroodjes om te scheuren. 
 
Leuk om te maken, mooi om te zien en erg lekker. Rond de kerstdagen heb je vast wel een camembert, of soortgelijke kaas in huis en dan is dit een perfecte manier om hem te serveren. Smeuïg, romig, verleidelijk en vol van smaak.

Bereiding



1. Doe de beide soorten meel met de gist en 1 theelepel zeezout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden, giet er al roerend geleidelijk aan 550 ml lauw water bij en roer het meel er langzaam door tot je een grof deegmengsel hebt. Kneed het deeg 10 minuten op een met meel bestoven werkvlak, of tot het glad en elastisch is, leg het in een licht ingevette kom, dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het 2 uur op een warme plek rijzen.
 
2. Vet een groot, mooi gevormd bakblik in met boter en strooi er het broodkruim in. Snijd de bovenkant van de korst van de camemberts er op 1 cm vanaf de rand uit (houd twee van de doosjes apart). Breek de toppen van de takjes rozemarijn, pel de teentjes knoflook, snijd ze met de rode pepers in dunne plakjes en prik ze in de zachte kaas. Strooi er een snufje zeezout en zwarte peper op en leg het kaasje in het midden van de schaal. Verdeel het deeg in drie stukken en elk deel weer in tienen, zodat je in totaal 30 stukjes hebt. Draai de stukjes in balletjes, leg ze als op de foto om de camembert heen, dek het blik af met een vochtige theedoek en laat ze nog een uur rijzen.
 
3. Verwarm de oven voor op 180 °C/gasovenstand 4. Ris de resterende rozemarijnnaaldjes op een bergje, hussel ze met wat olie door elkaar en strooi ze op de deegballetjes. Strooi er uit de hoogte een flinke snuf zeezout over en leg er piepkleine klontjes boter op, die tijdens het bakken smelten. Zet het blik 30 minuten in de oven, of tot de camembert smeuïg is en de broodjes mooi gerezen en gaar zijn. Zet het blik midden op tafel en tast toe – wees er snel bij, want het gaat gegarandeerd hard! En het mooie is dat je nog twee kaasjes achter de hand hebt. Leg het tweede kaasje zodra je het blik op tafel zet in het doosje in de oven, bak hem ongeveer 20 minuten, schenk de gesmolten kaas in de inmiddels waarschijnlijk vrijwel lege korst in het blik en herhaal dit zo nodig met het derde kaasje. Iedereen blij!

Dit recept komt uit het boek ‘Kerstkookboek’ van Jamie Oliver €29,99, (Kosmos Uitgevers).

 

Voor 15 personen, 1 uur en 15 minuten plus rijzen

  • 400 g (hard brood)meel, plus een beetje extra om te bestuiven


  • 400 g (hard) volkoren(brood) 


  • meel


  • 1 zakje gedroogde gist van 7 g 


  • boter


  • 80 g oudbakken broodkruim


  • 3 ronde camemberts


  • van 250 g elk


  • 6 takjes verse rozemarijn


  • 3 kleine teentjes knoflook


  • 1-2 verse rode pepers


  • olijfolie





  •  


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek