Boterbonen en courgettein citroensaus

Boterbonen en courgettein citroensaus

Hoewel boterbonen en courgette in een citroenige botersaus al niet te versmaden zijn, is in dit recept de olijven-walnotensalsa de echte queen of the show. Knapperig, zoutig, zurig – ze heeft het allemaal. Maak er gerust een grote hoeveelheid van, want de salsa blijft in de koelkast dagenlang lekker en leent zich ook goed als dressing voor een (bonen)salade.

Bereiding

  1. Begin als je gedroogde bonen gebruikt met het weken en koken van de bonen.
  2. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan op hoog vuur. Voeg in porties de courgette toe en bak aan beide kanten goudbruin. Zorg ervoor dat de pan niet te vol zit en
    dat de plakken niet over elkaar heen liggen; als dat wel het geval is dan stoomt de courgette gaar in eigen vocht zonder kleur te krijgen en dat wil je niet.
  3. Voeg bij de laatste batch de knoflook toe en bak deze 2 minuten mee. Doe alle courgette terug in de pan en breng het geheel flink op smaak met zout en peper.
  4. Voeg de boterbonen toe en laat warm worden op middelhoog vuur. Plet dan een stuk of 20 bonen om straks
    een extra romige saus te krijgen.
  5. Voeg de boter toe en laat deze smelten. Roer de rasp en het sap van de citroen erdoor. Je zult zien dat er nu een waterige botersaus ontstaat. Zet het vuur iets hoger en houd de pan in beweging om de dunne saus in te laten koken tot een mooi gebonden botersaus. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
  6. Je eet dit gerecht warm of op kamertemperatuur. Verdeel de courgette, boterbonen en de saus over een mooie serveerschaal. Lepel er vlak voor het serveren flink wat olijven-walnotensalsa overheen.

4 personen

  • 500 g boterbonen (pot of blik), afgespoeld en uitgelekt, of 200 g gedroogde boterbonen, geweekt en gekookt
  • olijfolie, om in te bakken
  • 2 courgettes, diagonaal in plakken van 5 mm dik
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden of geraspt
  • zout en peper
  • 50 g boter
  • 1 biologische citroen, geraspt en uitgeperst
  • olijven-walnotensalsa om te serveren

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek