‘Het bakken van een taart levert meer op dan enkel en alleen een taart; het is de perfecte bezigheid voor als je je hoofd leeg wilt maken, ontspanning nodig hebt of je op één ding wilt focussen. Bovendien is het een perfect cadeautje: niemand zegt nee tegen gebak!’
1 Snijd 200 gram van de roomboter in blokjes en zeef 400 g van de bloem boven een grote kom. Voeg 60 gram gehakte hazelnoten plus de poedersuiker toe en wrijf met je vingers de
blokjes boter erdoor, tot het een kruimelig deeg is ‒ je kunt hier ook een keukenmachine voor gebruiken als je dat gemakkelijker vindt.
2 Klop het ei los samen met 50 ml whisky en een flinke snuf zout. Voeg het meeste van het mengsel toe aan het kruimeldeeg (houd de rest zolang apart) en kneed tot een deegbal ‒ kneed het deeg niet te lang. Bestrooi de deegbal lichtjes met wat bloem, wikkel het in plasticfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
3 Verwarm intussen de oven voor op 180 ºC. Doe de stukjes appel en peer in een grote kom en schep om met het citroensap. Houd zolang apart. 4 Meng in een kom 50 gram van de
kristalsuiker met alle basterdsuiker, de overige 40 gram bloem, de kaneel en speculaaskruiden.
5 Leg de rest van de hazelnoten op een bakplaat en rooster ze in 6-8 minuten goudbruin in de oven. Haal ze eruit (zet de oven niet uit), laat ze afkoelen en hak grof.
6 Vet een ondiepe taartvorm (0 26 cm) in met de extra boter en bestrooi een werkvlak met wat bloem. Snijd het deeg in twee delen, waarbij het ene deel iets groter is dan het andere. Rol het grotere deel uit tot een lap van ongeveer ½ cm dik en bekleed hiermee de taartvorm.
7 Roer de stukjes appel en peer door het suikermengsel, voeg het laurierblaadje toe en schep de fruitvulling in de met deeg beklede taartvorm. Smeer de deegranden in met wat van de melk.
8 Rol het tweede deegdeel uit tot een lap van 1 cm dik en leg dit op de taart. Snijd het overhangende deeg af met een scherp mesje en knijp de randen met je vingers aan elkaar. Óf gebruik een uitsteekvormpje en bedek de taart met koekjes van het deeg (zoals op de foto).
9 Snijd een opening in het deegdakje (als je hiervoor hebt gekozen) en bestrijk de bovenkant van de taart met de rest van het eiermengsel. Dek af met alufolie en zet de taart op de bodem van de oven. Bak hem 30 minuten, verwijder dan de folie en bak nog eens 35-40 minuten, tot de bovenkant goudbruin is.
10 Smelt intussen voor de praline de overige boter (50 gram) in een pan samen met de overige 75 gram kristalsuiker en 25 ml bourbon (of andere whisky). Breng langzaam aan de kook en laat 6-8 minuten op middelhoog vuur koken, tot je een goudkleurige karamel hebt ‒ roer niet, maar draai met de pan rond, anders kristalliseert de suiker.
11 Neem de boomgaardtaart uit de oven, besprenkel met de karamel en strooi de gehakte hazelnoten erover. Laat de taart 30 minuten afkoelen (zodat de vulling steviger wordt), serveer en geef er een flinke lepel roomijs of vanillecustard bij.