Geen kerstontbijt is compleet zonder kerstbrood. Gebruik de beste kwaliteit amandelspijs voor deze kerststol of maak hem zelf door amandelen, suiker, een snuf citroenrasp en 1 ei fijn te malen in de keukenmachine (recept zie onderaan).*
1. Verwarm de oven voor op 200°C.
2. Meng de krenten en cranberry’s in een kommetje en schenk er genoeg warm water zodat ze net onder staan. Laat minstens 1 uur wellen. Giet af en laat ze goed uitlekken. Schep de vruchten goed om met 1 eetlepel bloem.
3. Bekleed intussen de cakevorm met bakpapier. Klop de suiker en boter in 5 minuten tot een licht en romig mengsel. Voeg een voor een al kloppend de eieren erbij. Prak de bananen en roer 100 ml warm water en de baksoda door de bananen. Schep door het eimengsel.
4. Meng de bloem, bakpoeder en kardemom goed door elkaar in een grote kom en schep het eimengsel, banaanmengsel en de vruchten erdoor.
5. Kneed de spijs tot een lange worstvorm met de zelfde lengte als de cakevorm. Bekleed de bakvorm met bakpapier en schep de helft van het beslag in de cakevorm. Leg de spijsrol in de vorm en dek af met de rest van het beslag. Bak de stol in ca. 60 minuten bruin en gaar. Steek er een saté prikker in om te controleren op gaarheid. Als deze schoon uit de stol komt, is hij gaar.
6. Haal uit de oven, laat afkoelen en haal de stol uit de vorm. Bestrijk met gesmolten boter en bestrooi met de poedersuiker.
TIP Als je de stol en dag of twee voor gebruik maakt dan smaakt hij nóg lekkerder.
Per portie 444,5 kcal, 17,3 g vet (8,9 g verzadigd), 4,5 g eiwit, 70,3 g koolh., 48 g suikers
Fotografie Saskia van Osnabrugge
Recept en foodstyling Ingmar Niezen
Amandelspijs
voor iets meer dan 300 gr
150 g blanke amandelen, zeer fijngemalen,150 g fijne (of gewone) kristalsuiker, een flinke mespunt verse citroenrasp (liefst biologisch) en 1 ei, goed losgeklopt
1 Doe de amandelen, suiker en citroenrasp in een kom en meng alles. Voeg een klein beetje ei toe en kneed alles tot een stevige, net kneedbare massa – het mengsel mag niet te vochtig zijn. Voeg zo nodig nog wat ei toe. Kneed het niet te lang, anders komt er veel olie vrij.
2 Maak een blok van de spijs, wikkel dit in een paar lagen plastic folie en leg in de koelkast. laat het liefts 1 a 2 dagen liggen voor gebruik. Hij blijft ongeveer een week goed, misschien iets langer, maar het rauwe ei beperkt de houdbaarheid.
Recept: Het Nederlands bakboek van Gaitri Pagrach-Chandra
*Let op!: Dit recept staat niet correct in ons magazine, maar hier is de juiste versie. Onze excuses voor het ongemak.