Dit soort ontbijt wordt geserveerd in Australische cafés. Er gaat niets boven de combinatie van romige avocado, hartige kaas en zoete tomaat.
1 Dit kan de avond van tevoren. Verwarm de oven voor op 150 ºC. Leg de tomaten met gesneden kant boven op een bakplaat, bestrooi met zout, peper en olijfolie. Bak 1½–2 uur, tot ze plakkerig en gedroogd zijn.
2 Klaar voor het ontbijt? Stamp de basilicum met wat zout in een vijzel tot een pasta. Doe er een scheutje olijfolie bij en knijp een halve citroen er over uit. Halveer de avocado’s. Doe het vruchtvlees in een kom, knijp de andere citroenhelft er over uit, voeg zout en peper toe en prak ze fijn.
3 Rooster het brood, besmeer met de avocado en verdeel de tomaten erover. Verkruimel de feta erover, voeg een hand rucola toe en besprenkel met de basilicumolie.
4 personen
• 4 roma- of 12 kerstomaatjes, gehalveerd
• olijfolie
• blaadjes van 1 bosje basilicum
• 1 citroen, gehalveerd
• 3 rijpe avocado’s
• 4 sneden zuurdesembrood
• 150 g feta
• 4 handenvol rucola