Er gaat niets boven Angel Food Cake: een superluchtige cake (dankzij heel veel eiwitten) die je in een speciale bakvorm bakt, een soort tulbandvorm. Een echt zomerse cake die je zo kunt eten of met vers fruit.
1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
2. Zorg ervoor dat de bakvorm, mengkom en garde goed schoon en vetvrij zijn. Veeg ze voor de zekerheid schoon met een keukenpapiertje en wat citroensap of azijn.
3. Doe de eiwitten en het wijnsteenbakpoeder in de brandschone mengkom van een staande mixer en klop dit op een hoge snelheid.
4. Breng de suiker en het water in een steelpan met een dikke bodem aan de kook, kook tot het suikerwater een temperatuur van 118 °C graden heeft. Meet de temperatuur
met een keuken- of (nog beter) een suikerthermometer. Wanneer de eiwitten tot stijve pieken zijn geklopt, laat dan de keukenmachine doorkloppen en giet de hete siroop in een dunne straal bij de eiwitten. Klop het vanille- en het amandelextract erdoor.
5. Zeef de poedersuiker, bloem en het zout drie of vier keer samen zodat alle klontjes eruit zijn. Door meerdere keren te zeven wordt de cake extra luchtig. Gebruik een spatel om het bloemsuikermengsel in drie porties door de eiwitten te scheppen. Doe dit voorzichtig om de luchtigheid in het beslag te behouden.
6. Schep het beslag voorzichtig in de bakvorm en ga er een paar keer met een bot mes doorheen om ervoor te zorgen dat er geen grote luchtbellen meer in zitten.
7. Bak de cake in de voorverwarmde oven 40-45 minuten of tot de cake terugveert als je erop drukt.
8. Haal de bakvorm uit de oven en leg hem ondersteboven. Laat de cake zo afkoelen, dan kan hij niet inzakken. Stort de cake als deze op kamertemperatuur is. Haal een
spatel of bot mes voorzichtig langs de zijkanten van de vorm en til de cake eruit. Zet de cake op een taartschaal en bestuif hem met poedersuiker. Klop de slagroom
op met de suiker en serveer met verse aardbeien.
Dit recept komt uit het boek ‘Bakken met Menno’ van Menno de Koning (€24,99, Kosmos Uitgevers).