Amaretti, de bekende amandelkoekjes, zijn natuurlijk lekker bij de koffie, maar worden ook vaak als ingrediënt gebruikt in allerlei Italiaanse taarten en desserts. Bijvoorbeeld in mijn oma’s Crostata met amaretti en amandelschuim of in de Zabaglione met amaretti en chocolade. Ze zijn echt heel simpel en snel te maken en veel lekkerder dan de voorverpakte amaretti die je in de speciaalzaak (of soms ook in de supermarkt) kunt vinden.
1. Verwarm de oven voor op 190 °C.
2. Maal de amandelen samen met de poedersuiker in de keukenmachine fijn.
3. Voeg de eiwitten en het bittere-amandelextract toe en pulseer kort tot een glad mengsel.
4. Doe het mengsel in een spuitzak en spuit bergjes van ca. 3 cm doorsnede op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet hem in het midden van de voorverwarmde
oven en bak de amaretti 10-12 minuten tot ze bruin kleuren.
5. Haal de bakplaat uit de oven en laat de amaretti 10 minuten afkoelen voordat je ze van de bakplaat haalt.
6. In plaats van het bittere-amandelextract kun je ook gewoon amandelextract gebruiken. De amaretti hebben dan niet de karakteristieke bittere smaak, maar zijn daar niet minder lekker om. Oorspronkelijk worden voor het maken van amaretti naast zoete ook bittere amandelen gebruikt. Wil je die liever gebruiken, vervang dan 50 g blanke amandelen door bittere amandelen of gemalen abrikozenpitten. Laat het bittere-amandelextract dan achterwege.
Dit recept komt uit het boek ‘Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari’ van Sarena Solari (€24,99, Kosmos Uitgevers).