Aardbeientaart met vlierbloesem

Aardbeientaart met vlierbloesem

Het seizoen van vlierbloesem is kort, maar het is een ontzettend leuk klusje om de bloemschermen te verzamelen. Ik ben dol op het kruidige, haast dierlijke aroma, dat in deze taart goed samengaat met de citroen en aardbeien. Zorg wel dat je de belangrijkste botanische regel van het buitenleven in acht neemt: pluk (en eet) nooit wat je niet kent!

Bereiding



Maak de ganache
1. Klop een dag van tevoren in een steelpan de vloeibare slagroom en het aardappelzetmeel door elkaar. Verwarm al roerend op laag vuur tot de ganache indikt.

2. Roer van het vuur af de vlierbloesemsiroop en geraspte citroenschil erdoor. Meng goed en schenk dit mengsel over de witte chocolade in een kom. Roer tot de chocolade volledig gesmolten is en klop alles nog even glad met een staafmixer. Dek de kom af met plasticfolie en zet de ganache een nacht op een koele plek.

Maak de taartbodem
3. Kneed op de dag dat je gaat bakken de bloem en boter op een met bloem bestoven werkblad met je vingertoppen tot een deeg met een zanderige textuur; maak een kuiltje in het midden.

4. Klop het ei met de suiker en het zout tot de korrels oplossen en schenk dit mengsel in 3 porties in het kuiltje van de bloem. Voeg een beetje water toe om de gewenste textuur te verkrijgen. Kneed het deeg met de hand glad. Rol het alvast enigszins uit op een bakplaat en laat het 1 uur rusten in de koelkast.

Bak de taartbodem
5. Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het deeg verder uit (1 cm dik) en verdeel de vlierbloesem erover. Rol er voorzichtig over met de deegroller zodat ze goed aan het deeg blijven plakken. Druk het deeg in een taartvorm van 20 cm en bak de taartbodem 20 minuten in de oven. Laat afkoelen.

Afwerking
Klop de ganache die je de vorige dag hebt gemaakt op met een garde of mixer. Spuit de ganache op de taartbodem. Decoreer met aardbeien en wat vlierbloesem. Je kunt om de smaak te accentueren ook nog wat vlierbloesemsiroop over de taart sprenkelen.

Dit recept komt uit ‘Puur Patisserie’ van Jennifer Hart-Smith.

 

Voor 6 personen · Voorbereiding 35 min. (verdeeld over 2 dagen) · Koeltijd 1 nacht · Rusttijd van het deeg 1 u op een koele plek · Bereiding 40 min.

Voor de taartbodem

  • 210 g bloem
  • 100 g boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 15 g fijne kristalsuiker
  • 2 snufjes zout
  • 25 g koud water (voor de gewenste textuur)


Voor de vlierbloesemganache

  • 500 g vloeibare slagroom
  • 20 g aardappelzetmeel
  • 3 el vlierbloesemsiroop
  • De geraspte schil van 1 biologische citroen
  • 250 g witte chocoladedruppels of een reep


Ter versiering

  • 1 bakje biologische aardbeien
  • Vlierbloesem
  • Vlierbloesemsiroop (naar keuze)


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Stem op jouw favoriet