Deze Britse klassieker is genoemd naar koningin Victoria, de enige vorstin die langer heeft geregeerd dan de huidige koningin van Engeland. De taart is vrij eenvoudig te maken, maar heeft een paar aandachtspuntjes: probeer er zoveel mogelijk lucht in te krijgen en houd rekening met de gevoeligheid voor variatie in hitte. Ken je oven en investeer in een oventhermometer!
1 Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet 2 taartvormen van 20 cm in doorsnee in en bekleed ze met bakpapier.
Klop de boter en suiker in een kom tot een licht en romig mengsel. Meng de vanille-essence erdoor.
2 Meng de geklopte eieren geleidelijk door het boter-suikermengsel. Spatel het meel, het bakpoeder en zout er vlotjes door, tot alles net vermengd is.
3 Roer een scheutje melk door het beslag om het wat smeuïger te maken. Verdeel het beslag over de 2 vormen. Bak beide cakes 22–25 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn. (Om dit te testen steek je een houten prikker in het midden van een cake; komt die er schoon weer uit, dan is de cake gaar.) Laat de cakes 5 minuten afkoelen in de vorm. Plaats ze dan op een rooster en laat helemaal afkoelen. Als ze koud zijn, leg je ze op elkaar met een vulling naar keuze ertussen. Kies een van onze varianten of je eigen favoriet (jam is traditioneel voor een victoriataart; slagroom is optioneel).
Of maak ‘m met aardbeien:
Verwijder de kroontjes van 250 gram verse aardbeien. Snijd ze in plakjes. Schenk 200 ml slagroom in een kom, voeg het merg van 1 vanillestokje toe en klop de slagroom stijf. Zeef er 1,5 eetlepel poedersuiker door en spatel die er voorzichtig door. Leg een van de cakes op een plank of schaal en bestrijk hem met de vanilleroom, maar niet tot de rand want dan loopt hij er later uit. Verdeel de aardbeien erover en leg de tweede cake erop. Bestuif de taart met poedersuiker en versier hem eventueel met wat extra aardbeien.
Per punt 384 kcal, 24,7 g vet (14,7 g verzadigd), 4,9 g eiwit, 35,5 g koolhydraten, 22,4 g suikers
Recept Georgie Socratous
Fotografie David Loftus