Neem een kijkje in de duurzame keuken van Dutch Weed Burger-bedenker en kookboekenauteur Lisette Kreischer.
Op het eerste gezicht lijkt het een heel gewoon jarenvijftighuis in het rustige Amsterdam-Noord. Maar de Veggie in Pumps-bestelwagen voor de voordeur verklapt het al een beetje: hier woont iemand met een bijzondere, groene visie. Lisette Kreischer begroet ons met een grote glimlach op haar gezicht. Nog niet zo heel lang geleden opende ze samen met haar compagnon Mark Kulsdom het vegan restaurant The Dutch Weed Burger Joint in Amsterdam-West, en daar zit ze nog steeds een beetje van na te genieten. ‘Echt te gek vind ik het,’ vertelt ze ons terwijl ze haar hond Pooh aanhaalt. ‘Na vijf jaar is The Dutch Weed Burger volwassen geworden. Dit is de kroon op ons werk!’
Maar minstens zo trots is Lisette op dit huis. Ruim anderhalf jaar geleden kocht ze het samen met haar vriend Jonathan, waarna ze besloten het volledig duurzaam en natuurlijk te renoveren. Lisette: ‘Hoe we omgaan met dieren en de natuur gaat me aan het hart, dus ik probeer altijd stil te staan bij wat ik als mens kan doen. In dit geval was dat: verbouwen met respect voor de omgeving. Niet met terpentine, kit en pur, maar met marmerstuc, leem en gerecyclede materialen.’
Het resultaat is een warm, open en organisch geheel met allemaal slimme oplossingen. ‘In de muren zitten bijvoorbeeld waterbuizen. Als we de verwarming nodig hebben, wordt dat water duurzaam verwarmd door een warmtepomp die energie haalt uit de zon op het dak. Dat geeft een veel minder droge warmte dan een cv.’ Mede daardoor zijn Lisette en Jonathan graag in de keuken. ‘Ik ben meestal degene die kookt, maar Jonathan kan er ook wat van. Hij houdt van Indiaas; ik doe meer waar ik zin in heb. Altijd met planten, natuurlijk!’
Het huis af, The Dutch Weed Burger Joint open… En nu? ‘Nu is het tijd voor het volgende hoofdstuk: een boek over kruiden en kruidengeneeskunde. Ik ga terug naar de plant, want daar is álles ooit mee begonnen. Zonder planten kunnen we niet eens leven. Terug naar de basis – ik heb er zin in!’
Recepten van Lisette:
- Hartige muffins met zeewier
- Zeewiergnocchi met spinazie
- Cassavefriet
- Beeramisu
- Seitan wellington
- Mancakes
Credits: tekst Leonie Hardeman en fotografie Mitchell van Voorbergen