Koekjes, desserts, sappen en zelfs in natuurlijke voedingsmiddelen zoals groenten en fruit zit suiker verstopt. Waarom zit er eigenlijk zoveel suiker in ons eten? Suiker wordt voornamelijk toegevoegd aan voedingsmiddelen omdat de zoete smaak ervan het beloningscentrum in onze hersenen activeert. Toch is het bijna onmogelijk om helemaal geen suiker te eten, omdat veel natuurlijke voedingsmiddelen zoals groenten, fruit en zuivel van nature suikers bevatten die ons lichaam nodig heeft. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan om niet meer dan 10% van je calorieën uit toegevoegde suikers te halen en zelfs minder dan 5% voor extra gezondheidsvoordelen. Maar hoe eet je minder suiker? Met deze tips van Leefpuurnatuur kom je al een heel eind!
Kies voor onbewerkte en verse voeding
Ten eerste moet je de voorkeur geven aan onbewerkte voedingsmiddelen en vers voedsel. Deze voedingsmiddelen hebben van nature al minder toegevoegde suikers en leveren toch de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Denk aan volkoren granen, magere zuivelproducten, verse groenten en fruit en onbewerkte eiwitbronnen zoals vis en mager vlees. Wanneer je bewust voor deze voedingsmiddelen kiest, voorzie je je lichaam van alle belangrijke voedingsstoffen, zonder al die toegevoegde suikers. Meestal geldt: hoe minder ingrediënten op het etiket, hoe beter het is. Er zijn verschillende kookboeken op de markt die vol staan met suikervrije recepten. Het kan een goed idee zijn om daar inspiratie uit te halen.
Kies je drankjes zorgvuldig
Veel mensen beseffen niet dat drankjes zoals vruchtensap, frisdrank en energiedrankjes bomvol toegevoegde suikers zitten. Laat deze dranken gewoon staan en kies voor gezondere alternatieven zoals water, thee en koffie zonder suiker. Dit is eigenlijk een van de makkelijkste manieren om je suikerinname drastisch te verlagen. Heb je toch zin in wat fris? Maak dan eens een kan water met wat smaakmakers zoals limoen, citroen, munt of komkommer. Dat zijn de beste suikervrije alternatieven!
Herken de termen voor suiker op voedingsetiketten!
Suiker is aan meerdere termen te herkennen en het staat niet altijd op de verpakking als “suiker”. Er zijn allerlei namen voor bedacht, dus het is slim om te weten welke namen dat zijn. Verborgen suikers zitten bijvoorbeeld in glucosestroop, dextrose en fructose. Probeer voedingsmiddelen met deze termen zoveel mogelijk te vermijden de volgende keer dat je in de supermarkt staat, vooral als ze hoog op de ingrediëntenlijst staan. Gelukkig kun je ook kiezen voor suikervervangers, zoals stevia of erythritol. Hier zitten geen calorieën in, dus het is een gezond alternatief voor suiker!
Herken misleidende gezondheidsclaims
Laat je niet misleiden door gezondheidsclaims op voedingsproducten. Termen zoals “suikerarm”, “suikervrij” en “zonder toegevoegde suikers” worden vaak gebruikt om aan te geven hoe gezond een product is, maar dat weerspiegelt zeker niet altijd het hele verhaal. Producten die worden gepromoot als “vetarm” of “light” kunnen nog steeds veel suiker bevatten om het gebrek aan vet te compenseren. Check dus altijd even het etiket en baseer je keuze niet alleen op deze gezondheidsclaims. Er zijn dus verschillende manieren om je suikerinname te verminderen. Het lijkt misschien niet makkelijk, maar als je er eenmaal aan gewend bent is het de normaalste zaak ter wereld en zul je je een stuk beter voelen!