Je hebt vast wel eens van intermittent fasting gehoord, en je kent misschien iemand in jouw omgeving die dit alternatieve eetpatroon toepast. Maar ben je je ervan bewust dat het ook een impact heeft op jouw humeur en gezondheid? We duiken er in dit artikel dieper op in.
Wat is intermittent fasting nou precies?
Intermittent fasting is een eetpatroon waarbij je fietst tussen periodes van wel en niet eten. Het is geen dieet – het vertelt je niet wat je moet eten, maar wanneer je moet eten. Ben je vegan, vegetarisch of ben je allergisch aan gluten of lactose? Dat speelt geen rol bij intermittent fasting, het gaat er om wanneer je eet niet zozeer wat je eet.
De filosofie van intermittent fasting is eenvoudig: ons lichaam is ontworpen om meerdere uren of dagen te kunnen vasten. Toen we nog geen Takeaway of Uber Eats hadden, moesten we vooral jagen en verzamelen. Niet altijd met evenveel succes, als mens zaten we vroeger dus soms meerdere dagen zonder eten. Daarom is ons lichaam ook gemaakt om meerdere uren of dagen zonder eten te kunnen.
Vandaag hebben we een overvloed aan voedsel, altijd beschikbaar waar en wanneer we maar willen. Een groot contrast bij vroeger dus, waarbij we enkel aten wanneer er voedsel beschikbaar was. Intermittent fasting is dus een klein beetje terugkeren naar onze innerlijke oermens.
Hoe doe je aan “intermittent fasting”?
Als je start met vasten is het ook de bedoeling dat je niets eet gedurende een bepaalde periode. Drinken mag je uiteraard wel, maar enkel dranken zonder calorieën zoals: water, zwarte koffie of thee. Een caramel frappucino mag dus helaas niet.
De meest voorkomende vorm van intermittent fasting is 16:8, waarbij je 16 uur niets eet en een 8-urig “eetvenster” hebt. Voorbeeld: je stopt met eten om 20:00 en begint pas te eten de volgende middag om 12:00. Door een ontbijt over te slaan en geen late night snacks te verslinden, heb je dus eenvoudigweg 16 uur gevast. In de 8 uur die volgt kan je gewoon jouw lunch en avondmaal eten.
OMAD of “one meal a day” is nog een vorm van intermitterend vasten waarbij je slechts één maaltijd per dag eet. Die maaltijd wordt meestal ‘s avonds gegeten, omdat het dan het beste uitkomt om je grote dagelijkse maaltijd te nuttigen. De portie is dan natuurlijk wel een stuk groter.
Er zijn echter tal van verschillende schema’s voor intermittent fasting, afhankelijk van jouw voorkeur. Het hangt er gewoon vanaf waar jij je comfortabel bij voelt en wat er voor jou gemakkelijk vol te houden is.
Werkt intermittent fasting of is het gewoon “een hype”?
De laatste jaren wordt intermittent fasting steeds populairder. Internationale celebrities zoals J-LO, Hugh Jackman, Selena Gomez,.. doen het. Ook op sociale media zie je het steeds vaker terug. Het klinkt dus misschien als een enorme hype om te doen, maar blijft natuurlijk de vraag of het ook werkt?
Eigenlijk is vasten niets nieuws. Mensen doen dit al eeuwen lang, in bijna iedere religie wordt het aanbevolen om één of meerdere dagen per week niet te eten. Bijvoorbeeld: de Joden eten één dag per week geen vlees, de islamitische moslims vasten tijdens ramadan. Ook tijdens het christendom wordt twee dagen per jaar gevast.
De langste gedocumenteerde vast is die van Angus Barbieri. De Schot Angus Barbieri vastte 382 dagen, van juni 1965 tot juli 1966. Hij leefde op thee, koffie, water en vitaminen terwijl hij thuis woonde in Tayport, Schotland, en regelmatig het ziekenhuis bezocht voor medische evaluatie. Hij verloor 125 kg en vestigde een Guinness record voor het langste overleven zonder voedsel, ooit..
Wat zeggen studies over intermittent fasting en gezondheid?
Volgens voedingsdeskundige Oscar Helm van happyhealthy.nl heeft intermittent fasting heel wat voordelen, maar dit zijn de drie belangrijkste:
- Je kunt er door afvallen en buikvet verbranden
- Cellen in je lichaam herstellen sneller
- Helpt tegen oxidatieve stress en inflammatie
In zijn bevindingen staat hij niet alleen, er zijn intussen reeds tal van studies over de hele wereld uitgevoerd vol met beloftevolle resultaten van intermittent fasting.
Een groeiend aantal onderzoeken ondersteunt dus de voordelen van intermittent fasting. Het helpt niet alleen bij gewichtsverlies, maar het kan ook de bloeddruk verlagen en de insulineresistentie verminderen.
Onderzoek heeft reeds aangetoond dat intermitterend vasten het risico op chronische ziekten zoals diabetes en hartziekten kan verlagen, omdat het helpt bij het reguleren van het insulinegehalte en de bloeddruk.
Het kan zelfs helpen bij ouderdom gerelateerde aandoeningen. Eén studie heeft aangetoond dat wanneer muizen op een intermittent fasting plan werden gezet, het hun levensduur verlengde met wel 36%, en het vertraagde ook de effecten van leeftijd gerelateerde ziekten zoals diabetes, hartziekten en kanker.
Kan vasten je beter doen voelen?
Gezondheid is belangrijk, maar ook op je gemoedstoestand kan intermittent fasting een positieve impact hebben. Niet enkel en alleen goed voor de lijn dus.
Meer energie tijdens het vasten
Tijdens het vasten is de energie die je normaal gebruikt om voedsel te verteren, beschikbaar voor de hersenen. Veel mensen voelen zich daardoor alerter, scherper en helderder van geest. Terwijl je vast heb je dus geen last van vermoeidheid na het eten, zo kan je langer blijven functioneren.
Intermittent fasting versterkt je zelfbeheersing
Elke keer je vast train je het vermogen om weerstand te bieden aan verleidingen en de impuls om te eten. Dit versterkt je wilskracht op de lange termijn en geeft je zelfvertrouwen een boost. Je beseft namelijk dat je het echt kunt. Elke vastenperiode die je voltooit is een kleine mini-overwinning.
Intermittent fasting is een natuurlijke mood booster
Vasten maakt het gelukshormoon serotonine vrij, een absolute mood booster! Het helpt je rustiger te worden en open te staan voor nieuwe waarnemingen. Trouwens, bepaalde psychotrope drugs veroorzaken een soortgelijk effect. Intermittent fasting kan je het gevoel geven high te zijn – in positieve zin.
Zelf intermittent fasting proberen?
Wil je zelf even testen of intermittent fasting nu echt werkt? Doe het langzaam en eenvoudig. Voor beginners is het makkelijker om 16:8 te proberen, het is een simpel schema waarbij je enkel het ontbijt overslaat.Er zijn echter tal van verschillende schema’s, en nog tal van voordelen verbonden aan intermittent fasting (hier lees je meer) Dat gezegd hebbende, de beste methode om deze eetstijl toe te passen is degene waar je je ook echt aan houdt!