Een topper in de vegetarische keuken: quiches! Deze hartige groentetaarten eet je zowel warm als koud, met of zonder groen slaatje erbij, als lunch, ’s avonds, de volgende dag in de lunchbox … En koop zonder schuldgevoel kant-en-klaar bladerdeeg. Aan kruimeldeeg kun je je nog wagen, maar bladerdeeg vraagt om stevige bakexpertise.
1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Bekleed een taartvorm met bakpapier en rol er het kruimeldeeg over uit. Prik enkele gaatjes in het deeg. Leg er een vel bakpapier op en bedek met bakbonen. Bak het deeg 10 min. blind in de voorverwarmde oven.
3. Verwarm een antiaanbakpan zonder vetstof en bak de karwijzaadjes tot ze geuren.
4. Snijd de sjalot fijn en maak met behulp van een dunschiller of spiralizer van de schil van de courgettes reepjes. Snijd de courgettes in blokjes.
5. Verhit olijfolie in een pan en fruit de sjalot goudbruin. Voeg de courgetteblokjes toe en bak enkele minuten. Kruid bij met peper en zout.
6. Klop de eieren los met de ricotta en de room en kruid bij met peper en zout. Voeg de karwijzaadjes toe.
7. Verdeel de courgetteblokjes over het kruimeldeeg en bedek met het eiricottamengsel en een handvol groene en gele courgetteslierten.
8. Bak de quiche in de oven in ongeveer 20 à 25 min. goudbruin.