Zo maak je zelf de heerlijkste klassieke tapas

20 maart

Tapas zijn kleine Spaanse gerechten die meestal als aperitief of als snack worden gegeten. Het woord “tapas” betekent eigenlijk “deksel” in het Spaans, en het idee achter de tapas is dat ze oorspronkelijk werden geserveerd als een deksel of hapje op een drankje om te voorkomen dat er vliegen in zouden komen. Tegenwoordig zijn tapas een belangrijk onderdeel van de Spaanse keuken en worden ze wereldwijd gewaardeerd om hun smaak en diversiteit. Het leuke aan deze klassieke hapjes is, is dat je ze overal in Spanje op geheel eigenwijze krijgt geserveerd. Dus stel je gaat een auto huren op Malaga en daarmee een eindje toeren, dan kan het zomaar zijn dat je elder een volledig andere menukaart krijgt, dan wanneer je op de plek bent waar je verblijft.

Waar komen tapas vandaan?

De oorsprong van tapas is niet helemaal duidelijk, maar er zijn verschillende theorieën over waar de traditie vandaan komt. Een populaire theorie is dat tapas ontstonden in de Andalusische regio van Spanje, waar men kleine hapjes bij het drinken van sherry zou serveren om de effecten van de alcohol te verminderen. Een andere theorie is dat de gewoonte van het serveren van kleine gerechten is ontstaan als een manier om voedselverspilling te verminderen en restjes op te maken. Wat de oorsprong ook is, tapas hebben zich ontwikkeld tot een essentieel onderdeel van de Spaanse cultuur en zijn een populaire keuze in restaurants over de hele wereld. Dus ga je naar Spanje, dan is een auto huren om de plaatselijk tapas tentjes te bezoeken, absoluut een aanrader als je het ons vraagt.

Typische Spaanse Tapas

Er zijn talloze Spaanse tapas gerechten, elk met hun eigen regionale en culturele invloeden. Omdat het er teveel zijn om op te noemen, hebben we een top tien voor jullie samengesteld, met de meest populaire tapas die typisch Spaans zijn.

  • Patatas Bravas: Dit gerecht bestaat uit gefrituurde aardappelen geserveerd met een pittige tomatensaus.
  • Tortilla Española: Een Spaanse omelet gemaakt met aardappelen, ui en ei.
  • Croquetas: Kleine kroketten gevuld met ham, kaas, champignons of andere ingrediënten.
  • Gambas al Ajillo: Gepelde garnalen gekookt in knoflook en olijfolie.
  • Boquerones en Vinagre: Gemarineerde ansjovisfilets geserveerd in azijn.
  • Albondigas: Gehaktballetjes in tomatensaus.
  • Chorizo al Vino: Plakjes chorizo worst gekookt in rode wijn.
  • Pulpo a la Gallega: Gekookte octopus geserveerd met paprika en olijfolie.
  • Pinchos Morunos: Spiesjes van gemarineerd varkensvlees.
  • Ensalada Rusa: Russische salade, gemaakt van aardappelen, wortelen, erwten en mayonaise.

Zelf aan de slag

Om zelf tapas te kunnen maken, is het verstandig om vooraf een aantal gerechten uit te kiezen die je wel lekker lijkt. Wat namelijk vaak het geval is, is dat de meeste recepten wel online te vinden zijn, maar dit zijn dan niet de klassieke recepten. De meeste recepten bestaan namelijk vaak uit een door abuela (oma) geheim recept, waardoor de smaak vaak voor velen een enorm geheim blijft. Dus wil je zelf aan de slag met het maken van tapas, dan kan dat uiteraard, alleen is het lastig om dezelfde smaken te kunnen evenaren als welke je bij de verschillende klassieke restaurants krijgt.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Alle Tips
Meer Alle Tips
Gratis Azie magazine