Zo bereid je voor je vrienden het lekkerste vlees op de Winter-BBQ

Zo bereid je voor je vrienden het lekkerste vlees op de Winter-BBQ

Wanneer de winterkou intreedt denken we al snel aan stamppotten, soepen of ovenschotels. Maar wist je dat een BBQ ook in de winter perfect werkt? Daarbij zijn warme glühwein in je hand en het geluid van sissend vlees op de BBQ onmisbare ingrediënten voor een gezellige sfeer met vrienden of familie. Het is de rook die een extra laag smaak toevoegt aan je winterse avond. En het mooiste van alles: een winter-BBQ hoeft helemaal niet duur te zijn. Met de juiste keuzes geniet je van smakelijk vlees zonder je budget te overschrijden. We vertellen je graag hoe je goedkoop BBQ vlees van goede kwaliteit kiest, bereidt en combineert met kruiden en groenten. Met tips waar je écht wat aan hebt. Ook laten we zien wat er mogelijk is binnen een betaalbaar vleesassortiment. Zo wordt jouw winter-BBQ heerlijk sfeervol en onvergetelijk.

Wat maakt vlees goedkoop én smakelijk?

Het mag misschien tegenstrijdig klinken, maar je hoeft niet altijd voor het duurste vlees te gaan, zoals entrecote of biefstuk om toch een geslaagde winter-BBQ te realiseren. Let in de supermarkt of bij de slager naast de aanbiedingen vooral op de kwaliteit qua malsheid en structuur terwijl de kleur ook iets zegt. Koop een entrecote of biefstukje, dan zegt dat niets over de smaak. Juist de manier van marineren, garen en het soort kruiden bepalen uiteindelijk de malsheid en de smaak.

Zo marineer je barbecuevlees

Wil je goedkoop BBQ vlees nóg lekkerder maken? Marineer het dan een nachtje van tevoren en leg het verpakt in aluminiumfolie in de koelkast . Gebruik simpele ingrediënten zoals ui, citroensap of zelfs kiwi. Zuren en enzymen in fruit zoals citroen en kiwi veranderen de structuur van vlees door eiwitten af te breken, wat het vlees zachter maakt. Verpak het gemarineerde vlees vervolgens in aluminiumfolie en leg het rustig in de koelkast. Probeer dan ook eens zalmspiesjes met prei. Na het grillen krijg je daardoor een extra mals mondgevoel. Dat is genieten op topniveau, en daar kan niets tegenop.

Doe de voorbereiding binnen

Je kunt natuurlijk met een muts, winterjas en handschoenen aan de slag gaan, maar binnen de voorbereiding doen is een stuk aangenamer. Dan kun je alvast salades maken, marineren of eens een lekker Spaans recept uitproberen. Wanneer het moment daar is, kun je kiezen voor indirect grillen of langzaam garen. Dan hoef je ook niet de hele tijd buiten te blijven. Heb je allemaal gasten uitgenodigd, kleed dan de boel aan en zet een buitenverwarming aan of een vuurkorf, dan blijf je toch lekker warm.

Gebruik ingrediënten van het seizoen

Maak de feestelijke barbecue helemaal compleet met bijgerechten. Denk aan gegrilde wintergroenten, stevig brood, stoofpeertjes of een kruidige jus. Samen met het vlees zorgt dit voor een warme en gezellige maaltijd.

BBQ als driegangenmenu

Een winter-BBQ hoeft niet alleen om het hoofdgerecht te draaien, waarbij je meteen bij het gegrilde vlees begint. Start met een voorgerecht, zoals brood met warme dips of gegrilde champignons. Voor het hoofdgerecht kies je stevig en goedkoop BBQ vlees. Denk aan worstjes, karbonades of kip. Sluit af met een nagerecht van de grill. Bijvoorbeeld gegrilde appel met kaneel en een beetje honing. Zo maak je van je winter-BBQ een compleet diner.

Alle Tips

Meer Alle Tips
Gratis lente magazine