Kijk jij ook altijd uit naar een heerlijke espresso of decaffeinato na het eten? In dit artikel hebben we onderzoek gedaan waarom we als Nederlanders na de maaltijd extra behoefte hebben aan een kopje lekkere koffie.
Is koffie na de maaltijd gebruikelijk?
Voordat we ingaan op de hoofdvraag, eerst een korte inleiding. We zijn namelijk niet het enige land waar we graag een kopje koffie drinken na de maaltijd. Ook in Duitsland, Italië, Portugal, Ethiopië en in Brazilië is het heel gebruikelijk. In India drinkt men soms thee en soms koffie na de maaltijd, terwijl het in de Verenigde Staten vaak gebruikelijker is om voor een dessert te gaan. Tenslotte komt het natuurlijk aan op je persoonlijke smaak, dus laten we eens kijken waarom we in Nederland zo graag naar onze favoriete koffiecups grijpen na het eten.
Waarom koffie na de maaltijd?
Een belangrijke reden voor het drinken van koffie na de maaltijd, of dit nu de lunch of het diner is, is de stimulatie van onze spijsvertering. Dit betekent dus dat je na een grotere maaltijd waarschijnlijk meer behoefte hebt aan een kopje koffie, zoals na het diner. Het is een prettige manier om een maaltijd af te sluiten, ook als je niet voor een dessert gaat.
Een andere reden, en eentje die zeker in Nederland van toepassing is, is het feit dat het een traditie is. Gezellig een kopje koffie drinken, om bijvoorbeeld nog even verder bij te kletsen over de dag en een beetje te ontspannen. Zelfs als je in de avond niet zo goed tegen cafeïne kunt, kun je toch genieten van een heerlijke decaffeinato van Nespresso.
Tenslotte kan koffie met cafeïne er juist voor zorgen dat je geen after-dinner-dip krijgt. Iets waar we vaak na het middageten last van kunnen hebben, terwijl we juist meer energie nodig hebben om er nog even goed tegenaan te kunnen. In dit geval kan een kopje koffie wonderen doen en zorgen voor extra focus tijdens de rest van de dag.
Welke koffie wordt het meeste gedronken na het eten?
Nu we weten waarom we vaak snakken naar het zwarte goud na de maaltijd, is het misschien ook wel interessant om te weten welke koffie het meest geschikt is voor na de maaltijd. In dit geval hebben we onderzoek gedaan naar de beste koffies als afsluiting van het diner. Espresso is een geweldige keuze, met name voor liefhebbers van een klein kopje koffie met een intense smaak. In Italië wordt dit zelfs gewoon koffie genoemd en zij staan erom bekend om hun “espresso” te voorzien van behoorlijk wat suiker.
Een andere veel gekozen optie is een decaffeinato (koffie zonder cafeïne), waaraan je natuurlijk naar wens melk en suiker kunt toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan een cortado of een ristretto, aangezien dit vrij kleine kopjes koffie zijn.
Natuurlijk kun je ook voor een cappuccino of zelfs een lungo kiezen, maar dit is vaak wat veel na een wat grotere maaltijd. Ben je trouwens op zoek naar een koffie en dessert inéén voor een feestelijke gelegenheid? Dan kan dit recept een schot in de roos zijn, dat onder andere bestaat uit koffie, slagroom en vanille.