De Food and Friends Gouden Kookboek vakjuryprijs

De zes genomineerden voor de Food and Friends Gouden Kookboek vakjuryprijs 2024 zijn bekend!

An com: Recepten en verhalen uit een Vietnamese familiekeuken door Phi-Yen Phan (Nijgh Cuisine). Vakjury: ‘Recepten om van te watertanden, maar ook een schat aan veelal ontroerende persoonlijke verhalen en foto’s uit het familiealbum.’ Ga snel aan de slag en maak dit lekkere recept uit An Com.

Bloem, suiker, boter door Nicola Lamb (Fontaine). Vakjury: ‘Als je écht wil weten wat je doet tijdens het bakken, dan is dit boek onmisbaar.’ Ga snel aan de slag en maak dit lekkere recept uit Bloem, suiker, boter.

Hokkai: De smaak van Japan in IJmuiden door Joris Vermeer, Marinus Noordenbos en Kuniyoshi Ohtawara (Hokkai). Vakjury: ‘Een schitterend en indrukwekkend boek dat zich op de koffietafel even thuis voelt als op de keukentafel.’ Ga snel aan de slag en maak dit lekkere recept uit Hokkai.

Italopop: Swingend Italiaans door Vanja van der Leeden (Nijgh Cuisine). Vakjury: ‘Italiaans eten is subliem, maar in Italopop is het allemaal nog spannend ook.’ Ga snel aan de slag en maak dit lekkere recept uit Italopop.

Toscanini: Pasta door Maud Moody (Carrera Culinair). Vakjury: ‘Toscanini: Pasta is een boek met encyclopedische waarde als het om pasta gaat.’ Ga snel aan de slag en maak dit lekkere recept uit Toscanini.

Vega India door Paulami Joshi (Carrera Culinair). Vakjury: ‘Je kunt het in dit boek haast ruiken en horen spetteren in de pan, terwijl de levendige kleuren van de pagina’s afspatten.’ Ga snel aan de slag en maak dit lekkere recept uit Vega India.

De Jury

De jury van de Food and Friends Gouden Kookboek vakjuryprijs bestaat dit jaar uit:

Sharon de Miranda – voorzitter

Ze is bekend van het programma Binnenste-Buiten en heeft zin in haar smakelijke nieuwe taak: ‘Vereerd en trots ben ik om de nieuwe voorzitter te zijn van Het Food and Friends Gouden Kookboek!’

Sacha de Boer

Sacha is voormalig journalist, visueel verhalenverteller en fotograaf. Ze kreeg bekendheid als een van de vaste gezichten van het NOS Journaal. Naast haar werk op de redactie van het achtuurjournaal werkte zij freelance als fotograaf. Na 25 jaar op nieuwsredacties te hebben gewerkt, ging ze fulltime fotografen, en met succes. Sacha fotografeert vooral portretten, documentaire- en foodfotografie. Ze heeft 3 kookboeken gemaakt met driesterrenchef Jacob-Jan Boerma: Down to Earth, Back tot Basics en Less is More. Haar laatst verschenen kookboek is Joie de Vivre, een ode aan de Franse keuken (2020) met 10 topchefs onder wie Jonnie Boer, Margo Reuten, Erik van Loo en Ron Blaauw. Sacha is een fanatieke hobbychef en gaat graag uit eten.

Casper van Dijk

In het leven van Casper van Dijk vormen gastronomie en boeken het Leitmotiv. Casper studeerde rechten en bedrijfskunde en doet daar tot zijn vreugde bijna niets meer mee. Na een loopbaan als onder meer wetenschappelijk uitgever gooide hij zo’n 15 jaar geleden het roer om. Hij begon een loopbaan in de culinaire wereld, als bedrijfsleider in een traiteur, annex delicatessen- en wijnhandel. Ondertussen bouwde hij verder aan zijn verzameling boeken over eten en drinken. De keukens van Midden-Europa hebben al heel lang zijn bijzondere belangstelling. Momenteel werkt hij als boekverkoper bij boekhandel Kramer in Winterswijk. Daar houdt hij zich voornamelijk bezig met de kookboeken.

Jeroen Doucet

Jeroen maakt samen met Jonas Nouwen de succesvolle foodpodcast Wat Schaft De Podcast. Jonas en Jeroen zijn al dertig jaar vrienden en trokken 4 jaar geleden de stoute schoenen aan om een podcast te maken over hun gedeelde liefde voor de keuken. De inmiddels 96 afleveringen worden ondersteund met een uitgebreide website, nieuwsbrief, social media, een Discord server en workshops. Jonas en Jeroen kunnen dit doen naast hun werk als media ondernemers en consultants, dankzij een groot team vrijwilligers en hun community De Brigade.

Bas Erkens

Bas werkt als redacteur voor Foodies Magazine, aan culinaire producties voor tv en streamings-diensten, en hij presenteert regelmatig events op het gebied van eten en koken.

Sander Overeinder

Sander begon zijn carrière als leerling bij De Kersentuin, Christof en Restaurant Vermeer – allen 1 Michelin Ster-etablissementen in Amsterdam – waarna hij drie jaar in San Francisco werkte voor onder anderen Alice Water – Chez Panisse, Wolfgang Puck – Postrio, Traci Des Jardins – Rubicon. In 1997 opende Sander zijn eerste restaurant in de Amsterdamse Jordaan: Summum, dat destijds ‘Soho in Amsterdam’ werd genoemd. In 2003 richtte hij het succesvolle Club 11 op in het voormalige hoofdpostkantoor naast Amsterdam CS en was hij tot 2007 mede-eigenaar. In dat jaar opende hij Restaurant As (tot 2020) in het Beatrixpark te Amsterdam, met als filosofie en leidraad: lokaal van kop tot staart, een eetbare tuin, bijenvolkeren, 2 varkens en enkele kippen. In 2013 (tot 2019) begon hij Vuurtoreneiland op het Markemeer samen met Brian Boswijk. In 2021 opende restaurant VRR de deuren, samen met Stadsbakkerij As aan de Conradstraat 471 in Amsterdam waarvan Sander mede-eigenaar is.