Rukmini’s 75 ultieme bakplaat-favorieten

17 september

Goddelijk lekker, verleidelijk en het maakt je dagelijkse leven nog leuker en makkelijker. Het klinkt als de ideale date – en dat is het ook. We stellen je voor aan je ultieme keuken-date: het nieuwe kookboek ‘Dé bakplaat’ van Rukmini Iyer, met 75 van haar succesrecepten uit eerdere bestsellers. Allemaal overheerlijk, de een nog sneller dan de ander, zoet en hartig, vlees en vis en veelal ook vega(n). Proef en verlekker je, het is je gegund.

Ze is de Jamie Oliver onder de bakplaat-boeken en heeft menig thuiskok enthousiast gemaakt om de oven vaker te gebruiken. Om haar succes van de afgelopen jaren te vieren heeft ze 75 recepten uit haar boeken gebundeld in één ultiem bakplaatboek. Een limited edition waarmee je met minimale inspanning een maximaal resultaat bereikt. Je snijdt de ingrediënten, voegt ze toe aan een bakplaat en laat de oven de rest van het werk doen. En dat alles terwijl jij lekker de tijd hebt om een wasje te draaien, een serie te kijken op Cheflix, de kids nog even onder de douche te zetten voor jullie gaan eten of Rukmini’s favoriete optie: op de bank liggen met een glas wijn of een goed boek.

Rukmini: ‘Ik zal je eerlijk zeggen dat het moeilijk was om de recepten uit te kiezen, want waar begín je als je een waslijst aan recepten hebt die allemaal overheerlijk zijn? Uiteindelijk is het een mooie selectie geworden met voor ieder wat wils.’ En het is waar; toen we begonnen met bladeren bleven we meermaals enthousiast hangen bij ontbijt-, lunch- en dinerrecepten en we sloegen de bladzijdes nog even wat sneller om om bij de desserts, cakes en taartjes te komen. Haar (en inmiddels onze) ultieme favorieten dus, die komen uit:

De makkelijke bakplaat – met deze recepten zet je iedere dag een gezonde en lekkere maaltijd op tafel

De groene bakplaat – overheerlijke vegan en vegetarische recepten

De snelle bakplaat – om vliegensvlug een voedzame maaltijd op tafel te zetten waar iedereen van smult

De wereldse bakplaat – recepten uit alle hoeken van de wereld en je kookt ze gewoon thuis

De zoete bakplaat – de lekkerste bakrecepten om je dag mee te beginnen of je avond mee af te sluiten

Álles staat in dit boek en de variatie is reuze, en als je Rukmini kent weet je dat het echt makkelijk is. Door de oven het werkt te laten doen, hoef je na dat moment van extra tijd (voor jezelf) alleen maar de keuken in te wandelen, de oven open te doen, te proeven, eventueel wat extra smaakmakers toe te voegen als je dat lekker vindt en je kunt hóp aan tafel. Geloof ons: koken is nog nooit zo makkelijk geweest.

Denk aan een boek bomvol smaakbommetjes, met onder meer een easy Franse tomaten-mosterdplaattaart met dragon, Italiaanse klassiekers als orzo met tomaat-lauriersaus, een prachtige tarte tatin met wortel, overheerlijke zalm met soja-honingsaus, en Indiase boterkip met zoete aardappel, kruidnagel en rode ui. Natuurlijk mag zoet niet ontbreken. Onze top drie favorieten was moeilijk kiezen, maar áls we moeten kiezen gaan we voor de yoghurt-kokoscake met mango – perfect voor bij de koffie –, croissantschotel met espresso en walnoot, en dé showstopper die iedereen direct herkent van het omslag van De zoete bakplaat de rabarber-vanilletaart.

Rukmini: ‘Dé bakplaat is geen traditioneel kookboek. Het idee is dat je een paar recepten probeert en dat je, als je deze manier van koken fijn vindt, zelf aan de slag gaat. Hierdoor kun je oneindig veel eigen recepten verzinnen. Wil je wel rode paprika, ui en tijm eten maar de kip vervangen door zalm? Gewoon doen.’ Tussen de regels door krijg je ook handige tips over de beste bakplaten, hoe je een heerlijke warme salade samenstelt of zelf brooddeeg kunt maken. Zo leer je allerlei trucjes die je bij alle recepten uit de bakplaatboeken kunt toepassen, inclusief serveertips om de gerechten op hun allermooist te serveren aan je tafelgenoten. Als dat geen feestje wordt…


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Alle Tips
Meer Alle Tips
Gratis Azie magazine