RESTAURANTTIP: BARDAK, AMSTERDAM

28 augustus

Ping-e-ling. M’n vertrouwde app-toon van mijn telefoon gaat. ‘Heb je morgen zin in een uitstapje naar Tel Aviv?’ WAT? Ja! Maar… ‘even’ naar Tel Aviv, morgen, hoe dan? Hij kent me, want binnen een minuut pingde mijn telefoon nog een keer: ‘Geen agenda-stress, het is bij een leuk, klein eettentje in De Pijp, BARDAK heet het.’ Ha, had hij me toch even te pakken – puntje voor hem. ‘Klinkt perfect! Half zeven daar?’

Ik kom niet dagelijks in Amsterdam, maar god, wat houd ik van deze stad. Moeders met bakfietsen, gelikte business mannen, slenterende toeristen, modieuze studenten, snelle straatschoffies, ze krioelen allemaal kriskras door elkaar. Heerlijk. Ik stap de tram uit en haast me naar BARDAK, want ik ben iets te laat. Maar niet té laat; mijn tafelgenoot kiest net een van de tafels uit waar de vriendelijke barman naar wijst. Ik wurm me langs de wachtende mensen en plof bij hem neer aan een kleine, hoge bartafel langs de kleurrijke wand van het restaurant.
 
BARDAK, wat in het Hebreeuws georganiseerde chaos betekent, doet zijn naam eer aan. In de open keuken schiet de chef van de ene naar de andere kant. De dame in de bediening loopt af en aan om de gerechtjes naar de tafels te brengen, de barman shaket er ritmisch op los, en er is een gezellig geroezemoes en geluiden van rommelende bestekbakjes door de hele zaak. We bestellen een glas wijn en luisteren naar de uitleg over de menukaart: ‘Op de kaart staan kleine gerechten, die je samen kunt delen. Hoe verder je naar beneden gaat, hoe groter de gerechtjes worden. We adviseren zo’n twee tot drie gerechtjes per persoon. Maar je kunt altijd bijbestellen.’ Met een glimlach verlaat ze onze tafel en we duiken in de creaties van de chef.
 
‘Ladies fingers’, ofwel okra in een krokant jasje met yoghurt en walnoten; rib-eye met een groentechips; gefrituurde bloemkool met tahin en peterselie… Moeilijk kiezen tussen al dat lekkers, maar we weten het tot zes te beperken: een carpaccio van paprika met peterseliecrème en za’atar (€8), geroosterde beef met venkelsalade (€9,50), de ladies fingers (€9), gegrilde gamba’s met een Marokkaanse wortelsalade (€13), ‘chicken livers’ met gekaramelliseerde ui (€9) en – op aanraden van de bediening – een vegetarische paddenstoelen ‘shawarma’ met pitabroodjes (€9,50).
 
Om beurten sieren de gerechtjes op de tafel, het ene nog beter dan de ander. Mocht je van plan zijn om te gaan (doen!), zet dan de paddenstoelen-shawarma maar alvast op je lijstje – die is finger lickin’ good. Oh, en nog een tip: laat je verleiden door de cocktails of speciaalbiertjes, ze zijn stuk voor stuk bijzonder óf gigantisch lekker. Wij hadden helaas geen plek meer voor een toetje, maar even gluren bij de buren deed ons vermoeden dat de chocoladerol en limoentaart meer dan de moeite waard zijn om twee gerechten minder te bestellen – oké, eentje dan, want de rest wil je ook niet missen…
 
BARDAK, Amsterdam, Ferdinand Bolstraat 12, open: ma-do 18.00 uur – 01.00 uur, vr 16.00 uur – 03.00 uur, za 12.00 uur – 03.00 uur, zo 12.00 uur – 01.00 uur
 
 
 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Tips
Meer Tips
Gratis Azie magazine