Reistips voor Vietnam

4 februari

Vietnam, je hebt ons verkocht. Er is op iedere straathoek wel iets dat we in onze mond willen stoppen, verse ingrediënten geef je de hoofdrol (zelfs een rondscharrelend kippetje wordt á la minute geslacht) en je hebt een geweldige mengelmoes aan keukens. Ieder volk lijkt wel iets van zijn food signatuur bij je te hebben achtergelaten, van de Fransen en Amerikanen tot de Chinezen, waar jullie dan weer je eigen spannende draai aan hebben gegeven. Of dat de klassiekers goed doet? Ja, het is toch potverdrie dubbeltjes zó lekker!
 
In het zuiden van Vietnam loopt de temperatuur soms flink op en dat proef je terug in de keuken van de locals. Met als absolute smaakmaker altijd verse kruiden. Ga je een heleboel kilometers naar boven dan wordt het steeds eenvoudiger. Wat je ziet is wat je krijgt, zeg maar. Omdat het er best een aantal graden kan verschillen met het zuiden zie je er ook minder tropische touches van vruchten, maar dat weten ze fantastisch te vervangen met stevige groentes als pompoen en knollen. Waar je ook naar af reist: gaat dat proeven!
 

‘Er is zoveel te
ontdekken dat je soms door
de bomen het food-bos
niet meer ziet’


Reis
Ben jij de lucky one die een reis naar Vietnam op de planning heeft staan? Jij geluksvogel! Er is zoveel te ontdekken dat je soms door de bomen het food-bos niet meer ziet. Dus neem de tijd om je reis uit te stippelen of ga – als je geen zeeën van tijd hebt – mee op een georganiseerde rondreis door Vietnam. Dat scheelt niet alleen heel veel tijd, maar je ontmoet ook vaak hele leuke mensen én het kan een stuk relaxter zijn dan zelf alle touwtjes in handen te nemen.
 
Onze tip: wij stuitten op de Vietnamese culi-rondreis-trip van Sawadee. In vijftien dagen nemen ze je mee door heel Vietnam. Geen hoogtepunt wordt overgeslagen, je smaakpapillen worden getest en je wordt in de watten gelegd met geweldige natuur van het Pu Luong natuurreservaat. Eenmaal terug in Nederland ben je een volleerd springroll-roller, heb je met je eigen ogen gezien hoe kruiden, lokale groentes en rijst groeien en ben je misschien wel bekroond tot de beste Bun Cha-maker van de groep. Bun wat? Noedels met gehaktballetjes.

‘Geen hoogtepunt wordt overgeslagen, je smaak-papillen worden getest en je wordt in de watten gelegd met geweldige natuur’


In 15 dagen van zuid naar noord Vietnam:

  • Dag 1 – Vlucht van Amsterdam naar Ho Chi Minhstad
  • Dag 2 – Aankomst Ho Chi Minhstad
  • Dag 3 – Je duikt de wirwar van riviertjes in van de Mekong Delta
  • Dag 4 – Naar Ho Chi Minhstad
  • Dag 5 – Vlucht naar Da Nang, en naar de kleurrijke stad Hoi An
  • Dag 6Hoi An, fietsen en koken in Tra Que Village
  • Dag 7Naar keizerstad Hué
  • Dag 8Hué: vrije dag. ‘s avonds met de nachttrein naar Hanoi
  • Dag 9 – Hanoi: stadstour en streetfood tour
  • Dag 10Naar Pu Luong Natuurreservaat, bewoond door vriendelijke inwoners in kleine dorpjes.
  • Dag 11Pu Luong Natuurreservaat, wandeling door de rijstvelden, jungle en kleine dorpjes. Na een opfrisser in de rivier of onder een van de watervallen wee terug naar Hanoi
  • Dag 12Naar Halong Bay: boottocht  
  • Dag 13Naar Hanoi  
  • Dag 14 – Vlucht Hanoi naar Amsterdam
  • Dag 15Aankomst in Amsterdam

Voorproefje
Kun jij je enthousiasme bijna niet meer onderdrukken? Duik stiekem nu alvast de keuken in met een van deze twee recepten en je hebt de smaak alvast helemaal te pakken:

En de rest van de Vietnamese smakelijke streetfood-happen? Die leer en proef je natuurlijk gewoon daar!


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Tips
Meer Tips
Gratis Azie magazine