1 Verwarm de oven voor op 220 °C. Schenk de helft van de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de venkel al roerend in 8 minuten zacht. Laat iets afkoelen.
2 Rangschik de ingrediënten in een ovenschaal: wissel de zwaardvissteaks, schijfjes citroen, plakjes knoflook en parten venkel steeds af, en laat ze elkaar overlappen. Bestrooi het geheel met de kappertjes, munt en rozemarijn plus zout en peper, en schenk dan de witte wijn erover. Bedruppel het gerecht met de rest van de olie en bak het in 30–40 minuten gaar in de oven.
3 Serveer met een salade erbij, plus stokbrood om in de saus te dippen.
Per portie 318 kcal, 15,8 g vet (2,8 g verzadigd), 31,6 g eiwit, 3,5 g koolhydraten, 2,8 g suikers
6–8 personen
• 4 el olijfolie
• 2 grote venkelknollen, schoongemaakt, in parten
• 1 kg zwaardvis, in steaks van 2 cm dik
• 1 citroen, in dunne schijfjes
• 3 tenen knoflook, gepeld, in dunne plakjes
• 2 el kappertjes
• 3 el grofgehakte muntblaadjes
• 1 takje rozemarijn, naadjes afgehaald
• 300 ml droge witte wijn
• salade en stokbrood, voor erbij