Zoete-aardappels uit de oven met guacamole

Zoete-aardappels uit de oven met guacamole

De volle smaak van zoete aardappel past prachtig bij deze grove, geprakte guacamole, die bomvol smaak zit door de tomaten, het limoensap, de lente-ui en chilipeper. Samen vormen ze een kleurige, frisse blikvanger op tafel.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200 °C.

2. Schil de zoete aardappels en snijd ze in plakken van 5-6 millimeter dik. Leg ze op een bakplaat, besprenkel ze met olie, zout en peper en meng alles met je handen tot de zoete aardappel rondom bedekt is met een laagje olie. Leg de plakjes naast elkaar op een bakplaat.

3. Bak ze 30 minuten tot ze gaar zijn, keer ze met een spatel voorzichtig om (ze zijn vrij zacht) en zet ze 20-30 minuten terug in de oven tot ze bruine plekjes hebben.

4. Maak als de zoete aardappel bijna klaar is de guacamole. Doe de tomaten, lente-ui en chilipeper in een schaal en voeg de koriander toe – houd een beetje achter voor de garnering. Voeg het limoensap met wat zout en peper toe en meng alles door elkaar.

5. Halveer de avocado’s en haal de pitten eruit. Schep met een theelepel het vruchtvlees eruit en laat het in de schaal met het tomatenmengsel vallen. Schenk de olijfolie erbij en prak met een vork de avocado door de tomaat. Proef en voeg als dat nodig is extra zout, peper en limoensap toe.

6. Verdeel de zoete aardappel over een grote voorverwarmde schaal. Schep de guacamole er in het midden bovenop. Besprenkel met wat olie, bestrooi met de achtergehouden koriander en serveer.

Opmerking

Avocado’s staan momenteel ter discussie – de toegenomen populariteit heeft in sommige gebieden waar ze gekweekt worden, geleid tot ontbossing en bovenmatig gebruik van chemische pesticiden en irrigatiewater. Fairtrade en/of biologische avocado’s zijn de beste keus.

Nog meer groenten-recepten? Download hier het gratis groente-weekmenu:

Voor 4 personen

  • 1 kg zoete aardappels
  • 2 el olijfolie of koolzaadolie
  • zezout en zwarte peper

Voor de guacamole

  • 200 g kerstomaten, in vieren
  • 4-5 dikke lente-uitjes, onder- en bovenkant eraf, in dunne ringen
  • 1 middelhete rode chlipeper, pitjes eruit, fijgesneden
  • blaadjes van een bosjekoriander van 25 g
  • sap van 1/2 limoen, of meer naar smaak
  • 2 grote of 3 middelgrote rijpe avocado’s
  • 2 el extra vergine olijfolie, plus extra voor eroverheen

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Alle vega(n) recepten