Altijd al een keer zelf tortilla’s willen maken? Dan is dit je kans! Het kost even wat tijd, maar dan heb je wel wat. Mocht je wat minder tijd hebben, dan kun je ook altijd een pak kant-en-klare in de supermarkt kopen. Maar die zijn natuurlijk nooit zo lekker als zelfgemaakte…
1 Doe de bloem met een snufje zout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Schenk 2 eetlepels olie en 150 ml water in het kuiltje en meng er met een vork de bloem door. Als er een deeg ontstaat, stort je dat op een met bloem bestoven werkvlak en kneed je het tot het soepel is. Verdeel het in 12 balletjes en dek die af met een schone vochtige theedoek.
2 Pel de rode ui en snijd hem in heel dunne ringen. Snijd de komkommer in lange, dikke staafjes en schep ze in een kom om met de uienringen, wijnazijn en een snuf zout. Prak het avocadovruchtvlees in een kom en voeg de yoghurt en het sap van 1 limoen toe. Pluk de blaadjes van de munt, hak de helft fijn (bewaar de rest voor de garnering), voeg toe en pureer alles met een vork tot een smeuïge massa.
3 Rol een deegballetje uit, waarbij je het deeg voortdurend omkeert, en het zo nodig bestuift met wat extra bloem, tot je een perfecte cirkel hebt (ca. 15 cm in doorsnee). Zet een koekenpan op middelhoog vuur en bak de taco 1 minuut per kant (hij moet niet erg verkleuren, maar zacht en soepel blijven). Rol het volgende deegballetje uit terwijl de taco in de pan ligt en ga zo verder. Bewaar de taco’s op een stapeltje in aluminiumfolie, zodat ze warm blijven. Heb je wat restjes zalmvel, bak die dan daarna in een paar minuten krokant in de pan.
4 Knijp de overtollige zoutige vloeistof uit de komkommerpickles en zet alles op de tafel. Laat iedereen de eigen taco’s samenstellen met de gepureerde avocado, een handjevol van de pickles, wat flinters zalm, wat stukjes krokant vel (als je ze hebt), chilisaus (eventueel), wat extra blaadjes munt en een scheutje limoensap.