Zalmfilet uit de oven met grapefruit

Zalmfilet uit de oven met grapefruit

Een schilderij wordt deze enorme zalmfilet die je omlijst met gegrilde roze grapefruits en bestrooit met robijnrode granaatappelpitjes. granaatappels koop je onder andere bij de turkse en Marokkaanse groenteboer. de pitjes haal je eruit door de vrucht  te halveren en (boven een schaal  of snijplank) met de bolle kant
van een pollepel hard te slaan  op de schil.

Bereiding

1. Verwarm de grill op de hoogste stand en verwarm de oven voor op 200 °C.

2. Snijd van elke grapefruit 2 flinke kapjes zodat er een schijf van het midden overblijft. Snijd met een scherp mesje de vliesjes tussen de partjes grapefruit uit. Bestrooi de grapefruitkapjes met suiker en zet ze met het snijvlak naar boven op een bakplaat. Plaats onder de hete grill en laat de suiker karamelliseren. Haal uit de oven en laat afkoelen.

3. Verlaag de oventemperatuur naar 180 °C. Snijd de zoete aardappels in plakjes. Schep in een grote kom met de kaneel, maple syrup en wat grof zeezout. Leg in een braadslede en zet 30 minuten in de oven.

4. Leg de zalm met het vel aan de onderzijde op een met bakpapier beklede bakplaat. Knijp de overgebleven schijven grapefruit uit boven de zalm en bestrooi met de za’atar. Snijd de boter in blokjes en verdeel over de zalm.

5. Laat 15-20 minuten garen in de oven en serveer op een mooie schaal met de grapefruits en zoete- aardappelplakjes en bestrooi met granaatappelpitjes.

Voor 8 personen

  • 2 roze grapefruits, gehalveerd
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 1 grote stuk zalmfilet van ca. 800 g, met vel
  • 4 eetlepels za’atar (Turkse winkel of supermarkt)
  • 25 g roomboter
  • 500 g zoete aardappel, schoongeboend
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 3 el maple syrup (ahornsiroop)
  • grof zeezout
  • 3 eetlepels granaatappelpitjes

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine