Een (zalm) eitje!

Een (zalm) eitje!

De chocolade eieren lagen dit jaar alweer vroeg in de schappen en wij hebben er in ieder geval al een flink aantal achter de kiezen. Gelukkig hebben wij een gezond alternatief op de onweerstaanbare suikerbommen: zalmeitjes! Net zo feestelijk en ontzettend lekker. Onze visexpert Bart van Olphen legt je uit waar die eitjes precies vandaan komen en deelt een lekker en makkelijk recept dat je last minute nog vandaag op tafel kan zetten! Een eitje dus!

 

Bereiding

Kaviaar, welbekend bij velen, maar lang niet iedereen heeft deze zeldzame vorm van viskuit geproefd. Dat is niet gek want kaviaar is behoorlijk aan de prijs en niet overal te verkrijgen. Gelukkig zijn er veel andere vormen van viseitjes waarmee we onze sushirollen rijkelijk versieren en andere heerlijke gerechten mee garneren. Een variant van viskuit die vaak gebruikt wordt zijn zalmeitjes. Maar ook deze kunnen iets aan de prijs zijn en daarom zijn er veel interessante imitatie varianten op de markt verkrijgbaar. Zo worden er smaak- en kleurstoffen toegevoegd aan vliegende viseitjes voor tobiko en worden haringeitjes zwart gekleurd. Zelfs vind je tegenwoordig een ‘kaviaar’-variant gemaakt van zeewier.

Echte wilde zalmeitjes zijn zilt van smaak en kan je herkennen aan de prachtige oranje kleur en vind je bij de viswinkel of supermarkt.  Hoe verder de zalm op de rivier is gevangen, hoe groter de eitjes. De uit het wild gevangen zalmeitjes die je in Nederland vindt, komen veelal uit de wateren van Alaska. Ze worden op duurzame wijze gevangen met kleine ring of kieuwnetten en zijn MSC gecertificeerd. De inhoud van het potje bestaat uit zalmeitjes en zout. Puur natuur zonder toevoegingen dus! Om de eitjes houdbaarheid te geven worden ze kort gepasteuriseerd. Dit wordt authentiek op een vakkundige manier gedaan waardoor de eitjes hun bite en heerlijke zilte smaak behouden!

Gepofte aardappel met groenten en rivierkreeft

  1. Verwarm de oven voor tot 220 C°
  2. Verpak de aardappels in aluminiumfolie maar laat de pakketjes aan de bovenkant iets open. Besprenkel de aardappels met olijfolie en een snuf zout en pof ze 40-60 minuten in de oven.
  3. Breng een steelpan met water en een flinke snuf zout aan de kook. Blancheer de asperges 2-3 minuten. Schep ze uit de pan en laat afkoelen onder koud stromend water.
  4. Maak ondertussen de saus door de crème fraîche met de yoghurt te mengen. Roer het citroensap, de mierikswortel en dille erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Zet in de koelkast tot later gebruik.
  5. Haal de aardappels uit de oven en verwijder de aluminiumfolie. Maak met een lepel een opening in elke aardappel en schep ze voor een deel leeg zodat je een “kuipje” krijgt. Lepel er wat van de crème in, verdeel de veldsla erover en top af met de rivierkreeft, bosui, en asperges. Bestrooi met versgemalen zwarte peper en garneer met de zeevenkel, zalmeitjes en citroenrasp. Serveer de overgebleven saus er apart bij.
  • 4 grote (pof) aardappelen in de schil, goed schoongemaakt
  • 8 aspergetips
  • 2 el crème fraîche
  • 1 el yoghurt
  • Rasp en sap van ¼ citroen
  • 1 tl mierikswortelrasp
  • 3 takjes dille, fijngesneden + extra blaadjes
  • 100g veldsla
  • 120g rivierkreeftjes, gekookt
  • 1 bosui, in dunne ringetjes gesneden
  • 4 takjes zeevenkel (of zeekraal of lamsoor)
  • 2 el zalmeitjes
  • Olijfolie, extra vierge
  • Zout en peper

Veggies & Fish, het nieuwe kookboek van chef en Fish Tales oprichter Bart van Olphen is genomineerd voor het beste kookboek van het jaar door de Delicious magazine. Leuk als jij ook je stem achter laat via deze link!

 

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek