De chocolade eieren lagen dit jaar alweer vroeg in de schappen en wij hebben er in ieder geval al een flink aantal achter de kiezen. Gelukkig hebben wij een gezond alternatief op de onweerstaanbare suikerbommen: zalmeitjes! Net zo feestelijk en ontzettend lekker. Onze visexpert Bart van Olphen legt je uit waar die eitjes precies vandaan komen en deelt een lekker en makkelijk recept dat je last minute nog vandaag op tafel kan zetten! Een eitje dus!
Kaviaar, welbekend bij velen, maar lang niet iedereen heeft deze zeldzame vorm van viskuit geproefd. Dat is niet gek want kaviaar is behoorlijk aan de prijs en niet overal te verkrijgen. Gelukkig zijn er veel andere vormen van viseitjes waarmee we onze sushirollen rijkelijk versieren en andere heerlijke gerechten mee garneren. Een variant van viskuit die vaak gebruikt wordt zijn zalmeitjes. Maar ook deze kunnen iets aan de prijs zijn en daarom zijn er veel interessante imitatie varianten op de markt verkrijgbaar. Zo worden er smaak- en kleurstoffen toegevoegd aan vliegende viseitjes voor tobiko en worden haringeitjes zwart gekleurd. Zelfs vind je tegenwoordig een ‘kaviaar’-variant gemaakt van zeewier.
Echte wilde zalmeitjes zijn zilt van smaak en kan je herkennen aan de prachtige oranje kleur en vind je bij de viswinkel of supermarkt. Hoe verder de zalm op de rivier is gevangen, hoe groter de eitjes. De uit het wild gevangen zalmeitjes die je in Nederland vindt, komen veelal uit de wateren van Alaska. Ze worden op duurzame wijze gevangen met kleine ring of kieuwnetten en zijn MSC gecertificeerd. De inhoud van het potje bestaat uit zalmeitjes en zout. Puur natuur zonder toevoegingen dus! Om de eitjes houdbaarheid te geven worden ze kort gepasteuriseerd. Dit wordt authentiek op een vakkundige manier gedaan waardoor de eitjes hun bite en heerlijke zilte smaak behouden!
Gepofte aardappel met groenten en rivierkreeft