Een visburger mag op een gezellig BBQ-feestje niet ontbreken. Deze burgertjes met zalm zijn de perfecte vervanger van een runderburger – of als je het helemaal goed wilt doen, dan maak je ze gewoon allebei. Veel barbecueplezier!
1. Maal de zalm fijn in de keukenmachine (niet te fijn, zodat je nog wat structuur hebt).
2. Meng in een kom met kappertjes, citroensap en -rasp en bosui en breng op smaak met zout en peper.
3. Vorm met de hand in 6 burgers en laat een halfuurtje indrogen.
4. Leg de zalmburgers heel voorzichtig op het grillrooster. Pas na enige garing gaan de eiwitten stollen en kun je de burgers bewegen.
5. Gril de zalmburgers rondom krokant tot een kerntemperatuur van 48 °C.
6. Serveer met kruidenmayonaise en zoetzure tomaat (zie hieronder).
Kruidenmayonaise: die komt echt in bijna al mijn boeken voor, maar dan vaak in de snelle staafmixermethode. Onderstaand de klassieke methode. Wil je echt een topmayo, dan maak je die met een garde – de kenner proeft het verschil!
1. Klop de eidooiers met azijn en mosterd tot een homogene massa.
2. Voeg al kloppend druppel voor druppel de zonnebloemolie toe totdat je ziet dat er een binding ontstaat. Daarna kun je de druppels verhogen tot een dun straaltje, zolang je maar blijft kloppen.
3. Breng als je klaar bent met de zonnebloemolie toevoegen de mayonaise op smaak met de olijfolie, en zout en peper.
4. Als de mayonaise wat te dik is, kun je hem verdunnen met een scheutje water. Dit komt ook de conservering ten goede.
5. Groene kruidenmayonaise: meng 450 gram mayonaise met de gesneden blaadjes van in totaal 15 takjes groene kruiden (peterselie, selderij, dragon, dille, munt, kervel) en het sap van een halve citroen.
Kerstomaatjes, zoetzuur:
1. Bak komijn, mosterdzaad en kurkuma kort maar hevig aan in een koekenpan met antiaanbaklaag. Voeg olie toe, laat even warm worden en fruit hierin rustig de sjalot.
2. Voeg als de sjalot glazig is de tomaatjes, cayennepeper, suiker en dragonazijn toe.
3. Breng tegen de kook aan en haal direct van het vuur, zodat de tomaatjes niet helemaal stukkoken. Laat ze in het vocht afkoelen.
4. Breng de tomaatjes op smaak met zout en peper.
Dit recept komt uit het boek ‘Simple smart BBQ’ van Julius Jaspers (Carrera Culinaire, € 29,99).