Za’atar-zalm met tahin

Za’atar-zalm met tahin

Als u nooit eerder zalm met tahin heeft gecombineerd, dan staat u hier een echte traktatie te wachten. In deze versie wordt tahin gemengd met kruidige za’atar en zure sumak, onze alom bekende en zeer gekoesterde basisingrediënten in de keuken. Wij raden u met klem aan de romige, nootachtige tahin te kiezen die afkomstig is uit landen in de Levant. Eet het gerecht zo snel mogelijk na bereiding, omdat verwarmde tahin niet erg lang lekker blijft en ook niet goed opgewarmd kan worden.

Bereiding

1. Verhit de oven tot 220 °C.

2. Dep de zalm droog en bestrooi hem met zout en peper. Roer in een klein schaaltje de za’atar en sumak door elkaar en strooi het mengsel over de hele bovenkant van de zalm zodat er een korst ontstaat.

3. Zet een grote ovenvaste sauteerpan op halfhoog tot hoog vuur en doe er 1 eetlepel olie in. Voeg als de olie heet is de spinazie toe met een snuf zout en peper en laat hem 2-3 minuten koken tot hij net geslonken is.

4. Leg de zalm erop met het vel aan de onderkant, en besprenkel de bovenkant van de vis met
2 eetlepels olie. Zet hem 5 minuten in de oven.

5. Klop intussen in een kleine mengkom de tahin met de knoflook, 2½ eetlepel citroensap,
een flinke snuf zout en 100 ml water door elkaar tot de saus glad en vrij vloeibaar is.

6. Haal de pan uit de oven als de saus klaar is en giet de tahinsaus rondom de zalm (maar niet óver de vis). Zet de pan nog 5 minuten terug in de oven tot de vis volledig gaar is en de tahinsaus borrelt. Schep het overgebleven citroensap en de olie erover en bestrooi met de koriander en extra sumak.

Maak uw eigen versie:

Vervang de zalm door een andere duurzaam gevangen vis, en pas zo nodig de bereidingstijden aan.

Gebruik een andere bladgroente dan spinazie, bijvoorbeeld boerenkool of snijbiet.

Verkregen uit OTK – Shelf Love door Noor Murad en Yotam Ottolenghi (Fontaine,
€24,99). Fotografie door Elena Heatherwick

Voor 4 personen

Voorbereiden: 5 minuten; Bereiden: 20 minuten

  • 4 zalmfilets (600 g), met vel, dikke graten verwijderd
  • 2 eetl. za’atar
  • 2 theel. sumak, plus ½ theel. extra om te bestrooien
  • 60 ml olijfolie
  • 250 g babyspinazie
  • 90 g tahin
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 3½ eetl. citroensap
  • 1½ eetl. korianderblad, grofgesneden
  • zout en zwarte peper

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine