‘Forel is een briljante bron van eiwitten, die nodig zijn voor herstel en ontwikkeling van spieren. De vitamine D laat de spieren beter presteren – een ideale maaltijd voor sporters dus!’, aldus Jamie Oliver in zijn boek Superfood voor familie en vrienden. Om tijd en extra afwas te besparen, gaan we het water waar de aardappels in koken optimaal benutten, vandaar dat timing heel belangrijk is.
1. Was de aardappels, snijd grotere exemplaren doormidden en kook ze 15 tot 20 minuten in een grote pan gezouten kokend water, of tot ze gaar zijn.
2. Spoel de eieren af onder de kraan, kook ze 5½ minuut met de aardappels mee en laat ze in een kom koud water schrikken (als je je eieren liever hard hebt, kun je ze ook wat langer koken).
3. Snijd de steeltjes van de haricots verts en doe ze de laatste 7 minuten bij de aardappels. Verwijder de houtachtige uiteinden van de asperges en kook de asperges de laatste 3 minuten mee.
4. Klop ondertussen voor de dressing de yoghurt, azijn en mierikswortel in een kommetje door elkaar. Knip het bieslook fijn, roer het grootste deel met een kneepje citroensap door de dressing en maak hem perfect op smaak af.
5. Giet de aardappels en groenten af, en laat ze een paar minuten uitwasemen.
6. Snijd de aardappels, haricots verts en asperges in hapklare stukjes, hussel ze met de dressing door elkaar en schep ze op een grote schaal, of verdeel ze over je borden. Strooi er de gevlokte forel over. Snijd de bietjes, liefst met een mandoline (met beschermhulpstuk!), maar anders met een dunschiller, in flinterdunne plakjes, en strooi ze er ook op. Pel en halveer de eieren, leg ze erbij en maak de salade af met het restje bieslook en een kneepje citroensap.