Italianen gebruiken girello, schoudermuis, want die geeft dwars op de draad gesneden fijne plakjes met een dichte textuur. Gebraden varkenslende is een goed alternatief.
1 Doe het kalfvlees met de wortel, bleekselderij en ui in een pan, voeg een mespuntje zout toe. Giet er water bij tot alles onderstaat. Breng aan de kook en laat afgedekt 1 uur pruttelen; schuim het oppervlak af. Neem de pan van het vuur en laat alles volledig afkoelen, liefst een nacht; giet dan het water af.
2 Leg het vlees op een snijplank en snijd het in heel dunne plakjes dwars op de draad. Rangschik de plakjes op een schaal.
3 Mix de gekookte groenten, tonijn, kappertjes en ansjovis in de keukenmachine tot een gladde, dikke puree. Meng er de mayonaise plus wat zout en peper door. Bestrijk het vlees ermee en bestrooi met de plakjes augurk en eventueel de kappertjes. Serveer koud of op kamertemperatuur.
Per portie 183 kcal, 11,7 g vet (3,6 g verzadigd), 18,2 g eiwit, 1,1 g koolhydraten, 0,7 g suikers
Recept Antonio Carluccio Fotografie Jonathan Gregson
366 dagen lang lekker koken? Dan is ons jaarboek écht iets voor jou!