- Meng voor de rillettes de stukken sardines met decrème fraîche, boter, mosterd, citroenrasp en -sap met een vork. Prak de ingrediënten totdat alles goed is gemengd. Meng er nu de bieslook door en breng op
smaak met zout en peper. Bewaar dit in de koelkast totdat je het gaat serveren.
- Voor de zalmspread meng je de stukken zalm met de mayonaise, kappertjes en het citroensap en -rasp. Meng er nu de dille en bosui door en breng op smaak met zout en peper.
- Smeer de ansjovis licht in met olie en strooi zout er zout over aan beide kanten. Grill de ansjovis een minuut aan elke kant op directe hitte. Draai halverwege om.
- Serveer de gegrilde ansjovis met de sardines rillettes, zalmspread en toast.
Tip: En omdat ik zelf verse ansjovis zo ontzettend lekker vind, gril ik deze nog eens ultrakort boven directe hitte. Lekker met alleen wat citroen of bovenop een toastje — met die rillettes bijvoorbeeld.
4 personen
- 300 g verse ansjovis, ingewanden verwijderd
- toast of brood voor erbij
- olie, om in te smeren
R I L L E T T E S
- 200 g gegrilde sardinefilets, in grove stukken
- 1 el crème fraîche
- 1 el boter, kamertemperatuur
- 1 tl Dijon mosterd
- sap en rasp van ½ citroen
- 6 sprietjes bieslook, fijngesneden
- zout en peper
G E R O O K T E Z A L M S P R E A D
- 200 g warm gerookte zalm, in grove stukken
- 2 el mayonaise
- 1 el kappertjes, grof gesneden
- sap en rasp van ½ citroen
- 4 takjes dille, fijngesneden
- 1 bosui, in dunne plakjes gesneden
- zout en peper