We gaan vandaag voor een lekker makkelijk visstoofpotje. Op de smakelijke foto zie je mosselen, garnalen en witte vis, maar eigenlijk kun je iedere vissoort gebruiken die je lekker vindt. Of je nu kiest voor scheermessen, zalm of venusschelpen, lekker wordt het sowieso. Je bent maar 20 minuutjes bezig met de voorbereiding en de rest is suddertijd – heerlijk makkelijk dus, dit visstoofpotje.
1. Leg de tomaten in een kom, overgiet ze met kokend water en laat ze 1 minuut staan. Als het goed is, kun je het velletje er nu gemakkelijk afhalen. Verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees fijn.
2. Verhit 4 eetlepels olijfolie in een gietijzeren stoofpan, zet het vuur lager en bak de fijngesneden uien in 10 minuten glazig. Roer 5 fijngehakte teentjes knoflook erdoor. Voeg de piment (snufje of meer, naar smaak) toe en laat alles 2 minuten zachtjes bakken. Schenk de witte wijn erbij, zet het vuur wat hoger en laat de wijn in circa 2 minuten inkoken. Voeg de tomaten toe, prak ze met een vork fijn en laat alles nog 10-15 minuten sudderen tot de tomaten heel zacht zijn.
3. Schenk er 750 milliliter water bij, roer alles goed door en voeg tot slot een snuf saffraan en de laurierblaadjes toe. Breng het geheel aan de kook en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.
4. Voeg de in grote stukken gesneden vis toe, zet het vuur lager en laat alles 5-10 minuten sudderen, afhankelijk van de dikte van de stukken vis, tot ze ondoorzichtig en bijna gaar zijn. Voeg de schelpdieren en garnalen of gamba’s toe en kook ze 5 minuten mee tot alle schelpen openstaan. Roer de crème fraîche er voorzichtig door.
5. Bestrooi het visstoofpotje met de fijngehakte peterselie en geef er sneeën met de gehalveerde knoflook ingewreven, geroosterd brood bij.