Vispastei van luxe vis & proseccosaus 

Vispastei van luxe vis & proseccosaus 

In Engeland wordt tijdens de kerstdagen, als het weer niet te ruig is om de zee op te gaan, vaak de meest waanzinnige vis aan land gebracht. Dit gerecht is een eerbetoon aan alle dappere vissers.

Bereiding



1 Koop je kreeft op de dag zelf. Vraag je visboer of hij hem voor je doodmaakt, of leg hem 30 minuten in de vriezer om hem te verdoven. Dompel de kreeft wanneer je zover bent met
een vloeiende beweging, met de kop naar beneden, in een grote pan kokend water, leg er het deksel op en kook hem 8 minuten.

2 Haal de kreeft uit de pan, laat hem afkoelen, snijd hem doormidden en doe het vlees in een kom ‒ bewaar de scharen als versiering of, beter nog, kraak ze open en haal er het vlees uit. Doe de schalen terug in de lege pan, sla ze met een deegroller stuk, giet er de melk bij en laat ze 15-20 minuten op laag vuur pruttelen.

3 Pel en schil intussen de ui, wortel en venkel, was de prei, hak ze fijn en zet ze met 1 eetlepel olie en de helft van de boter in een grote braadpan op matig vuur. Blijf 15 minuten regelmatig roeren of tot de groenten zacht en sticky zijn.

4 Roer er eerst de bloem en dan de mosterd en prosecco door. Laat de alcohol verdampen, zeef de melk, roer hem er geleidelijk door en laat het mengsel pruttelen tot het een mooi vloeibare, fluweelzachte consistentie heeft. Haal de pan van het vuur en rasp er de cheddar bij. Proef, voeg naar smaak peper en zout toe en laat afkoelen.

5 Schil de aardappels, snijd grotere doormidden, zodat ze ongeveer dezelfde maat hebben, en kook ze 15-20 minuten in een grote pan gezouten kokend water, of tot ze gaar zijn. Laat ze in een vergiet uitdampen.

6 Doe ze terug in de pan en stamp ze met de rest van de boter en de geraspte Red Leicester. Breng de puree op smaak met zeezout en cayennepeper en voeg zo nodig nog een scheutje melk toe.

7 Snijd de steeltjes van de groenten, hak de blaadjes fijn en strooi ze in een ovenschaal van 30 x 35 cm. Snijd de vis in stukjes en de garnalen door-midden (verwijder eventueel de darmkanalen), strooi ze in de schaal en verdeel er het kreeftvlees over.

8 Giet de saus over de vis, schep er een laag puree op, sprenkel er wat olie over en prik er (eventueel) de kreeftscharen in. Zet de schaal 1 uur op 180 °C in de oven of tot de vis gaar is en er een goudbruin korstje op zit.

Per portie 552 kcal, 19,3 g vet (7,8 g verzadigd), 45,2 g eiwit, 50,3 g koolhydraten, 9,1 g suikers, 1,8 g zout, 5,5 g vezels

10 personen (2 uur en 20 minuten)

• 1 levende kreeft (à 1,5 kg)

• 600 ml halfvolle melk

• 1 ui

• 1 grote wortel

• 1 venkelknol

• 1 prei

• olijfolie

• 50 g boter

• 2 el bloem

• 2 tl Engelse mosterd

• 150 ml prosecco

• 50 g cheddar of belegen kaas

• 2 kg Maris Piper (of andere iets kruimige) aardappels

• 75 g Red Leicester-kaas

• cayennepeper

• 200 g seizoensgroenten, zoals boerenkool, cavolo nero of snijbiet

• 1 kg gemengde visfilet en schaal- en schelpdieren, zoals (gerookte) schelvis, coquilles, zalm, baars, poon en tongschar, zonder vel en graten

• 10 rauwe, gepelde jumbogarnalen


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine