Of je nu een houtoven of een gewone oven gebruikt, het laatste wat je wilt is dat je vis te lang wordt gebakken. Neem het zekere voor het onzekere: haal de vis uit de oven en controleer op tijd – je kunt ‘m altijd terugzetten.
1 Zorg ervoor dat je houtoven goed heet is of verwarm je oven voor op 220ºC.
2 Stamp voor de aioli de knoflook met 1 theelepel zout fijn in een vijzel. Klop de eidooier en mosterd door elkaar in een kom. Voeg de olijfolies beetje bij beetje toe en daarna de knoflook en wat citroensap. Breng op smaak met zout, peper en citroensap. Roer de basilicum erdoor.
3 Verdeel alle vis over een grote braadslee, bestrooi royaal met zout en peper, en rasp de citroenschil van 2 citroenen erover. Leg de citroenhelften in de braadslee. Verdeel de chilipeper en witte wijn erover. Besprenkel met extra vergine olijfolie en bak alles in 12–15 minuten gaar. Geef er stokbrood of ciabatta en de aioli bij.
Recept Jamie Oliver
Fotografie David Loftus
6 personen
• 2 inktvissen inclusief tentakels, schoongemaakt en gesneden
• 4 rodemulfilets, elk in 3 stukken
• 6 grote sint-jakobsschelpen met kuit
• 6 grote garnalen (gamba’s)
• 2 rogvleugels, elk in 3 stukken
• 3 citroenen, gehalveerd
• 2 rode chilipepers, in plakjes
• scheut witte wijn
• extra vergine olijfolie
Kruidelnaioli
• ½ teen knoflook, gepeld
• 1 eidooier
• 1 tl dijonmosterd
• 285 ml extra vergine olijfolie
• 285 ml olijfolie
• citroensap, naar smaak
• blaadjes van 1 bosje basilicum, fijngesneden