Soms gaat er niets boven eenvoud en dat bewijst dit gerecht. Het heeft een heerlijk contrast in smaken en texturen, afkomstig van de zachte vijgen, zoetzure sinaasappels, romige geitenkaas en zoete, knapperige walnoten. Dit alles wordt perfect samengebracht door de pikante citrusdressing.
1. Begin met de dressing. Doe alle ingrediënten daarvoor in een kleine, schone conservenpot en schud goed tot alles is gemengd. Je kunt het ook in een kleine kom door elkaar kloppen.
2. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de walnoten, suiker en boter toe. Schep alles om tot de boter en de suiker smelten en beginnen te karamelliseren en de walnoten ermee bedekt raken. Haal de pan van het vuur en laat de walnoten afkoelen op bakpapier.
3. Snijd de onder- en bovenkant van de sinaasappel en zet de vrucht op een snijplank. Snijd met een scherp mes de schil met het witte gedeelte eraf. Snijd de parten uit hun vliesje door het mes richting het midden van de sinaasappel te drukken.
4. Verdeel de vijgen en de sinaasappelparten over 1 groot bord of 4 kleine borden. Verkruimel de geitenkaas erover en bestrooi de salade met de gekaramelliseerde walnoten. Besprenkel met de dressing en serveer.
Flexi-variant
Je kunt kant-en-klaar gerookte eendenborstfilet kopen, wat heerlijk is in deze salade. Of bak zelf een paar eendenborstfilets. Doe wat olie in een hete pan, bestrooi de eendenborstfilets met zout en peper, en leg ze met de velzijde omlaag in de pan. Bak ze 8-10 minuten op matig vuur, totdat het vel het vet loslaat en goudbruin kleurt. Draai ze om en zet ze 7-8 minuten in een op 220 °C voorverwarmde oven. Leg ze op een plank en laat ze een paar minuten rusten. Snijd ze in plakjes en serveer bij de salade.