De Franse keuken heeft duidelijk haar sporen nagelaten in Vietnam, dat tot 1954 een Franse kolonie was. Ik heb beide keukens bijeengebracht om restjes zalm te benutten in een tongstrelende salade. Met veel knapperige groenten, grote flinters zalm en een heerlijke dressing is dit gerecht toch supersimpel. De plakjes appel voegen een betoverende touch toe.
1 Verwarm de oven voor op 180 ºC. Scheur het brood in grote rustieke croutons of snijd het in stukjes van 2 cm, besprenkel ze met olijfolie en verdeel ze over een bakplaat. Bak ze ongeveer 20 minuten in de oven, of tot ze goudbruin en krokant zijn (heb je zalmvel, bak dat dan tegelijk knapperig met de croutons). Maak ondertussen de sperziebonen schoon, als je verse gebruikt, en halveer ze. Blancheer de sperziebonen in een pan kokend water met wat zout – reken ongeveer 6 minuten voor verse bonen of 1–2 minuten voor diepvriesbonen. Giet ze af en laat ze even afkoelen.
2 Schil de gember en rasp hem fijn boven een kom en roer de chilipeper, extra vergine olijfolie, wijnazijn en sojasaus erdoor. Houd deze dressing zolang apart. Halveer de komkommer in de lengte, schep met een lepel de zaadlijst eruit en snijd het vruchtvlees in blokjes. Maak de radijsjes schoon en halveer ze, snijd de kropjes sla in ongelijke stukken, snijd de appels met een mandoline in dunne plakjes (gebruik debeschermkap), of gebruik een scherp mes, en doe dit alles in een schaal, samen met de krokante croutons en eventueel het zalmvel. Voeg de sperziebonen en grote flinters zalm toe, sprenkel de dressing erover, schep alles goed door elkaar en serveer meteen.