Maistortilla’s, jarenlang waren ze in Nederland niet verkrijgbaar. Als ik naar New York ging nam ik altijd ladingen me naar huis vanuit de Amerikaanse supermarkten. Tegenwoordig liggen ze hier ook in de supermarkten, maar ze zijn niet altijd even lekker. Gelukkig worden er in Amsterdam heel goede maistortilla’s gemaakt door Let’s Salsa. Ze worden verkocht bij Marqt, maar je kunt ze ook bestellen via hun eigen website.
1. Verhit de oven tot 200 °C.
2. Snijd de halve spitskool in de lengte doormidden. Wrijf de buitenkant van de kool in met olijfolie en een beetje zout. Rooster de kool 20-30 minuten in de oven. Snijd de gegrilde kool in kleine stukken zodat ze makkelijk op de tortilla’s passen
3. Maak de korianderpesto. Doe alle ingrediënten voor de pesto in de keukenmachine en meng tot er een grove pesto ontstaat.
4. Verhit een scheut zonnebloemolie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook tot de ui glazig is. Voeg het komijnzaad, gerookte-paprikapoeder, gemberpoeder, een snuf cayennepeper, het limoensap, de mirin en 2 eetlepels water toe aan het ui-knoflookmengsel en laat nog even zacht pruttelen – maar niet inkoken. Spoel de zwarte bonen af in een vergiet onder de kraan en doe ze in de pan.
5. Pureer het geheel met de staafmixer. Houd warm op laag vuur tot je het gerecht serveert.
6. Verhit een koekenpan zonder olie en verwarm de maistortilla’s. Niet te lang, ze moeten zacht blijven. Bewaar je afgebakken tortilla’s in een dichtgevouwen theedoek zodat ze warm blijven. Besmeer de warme tortilla’s met de warme zwartebonenpuree, beleg met de geroosterde spitskool erop en schep de korianderpesto erop. Garneer eventueel met kort gefermenteerde rodekool (zie blz. XX) en wat korianderblaadjes. Serveer drie tortilla’s per persoon.