Dit recept voor vegetarische chili is een klassieker van Jamie Oliver. Hij zegt over dit recept vol superfoods: “Het cacaopoeder geeft deze chili een extra smaakdimensie. Bovendien is het rijk aan koper, een mineraal dat onze huid en haren sterk en gezond houdt”.
1. Zet een grote braadpan op matig laag vuur en een grillpan op hoog vuur. Het idee is dat we in porties werken, waarbij we eerst de groenten roosteren om ze heerlijk smoky te maken. Pel de uien, snijd ze in stukjes van 1 cm en rooster ze 3 minuten in de grillpan. Doe ze met 2 eetlepels olie, het komijnzaad, paprikapoeder, de cacao en pindakaas in de braadpan en roer regelmatig. Snijd de peper(s) in 1 cm dikke ringetjes en gril ze, terwijl je zaadjes en zaadlijsten uit de paprika’s verwijdert en de zoete aardappels in blokjes van 2 cm snijdt (was ze, maar laat de schil zitten voor extra voedingswaarde). Rooster de groenten in porties en doe ze dan meteen in de braadpan. Snijd de koriandersteeltjes fijn en voeg ze ook toe.
2. Verwarm de oven voor tot 180 °C/gasovenstand 4. Laat de witte bonen in een zeef boven de braadpan uitlekken, zodat het vocht erin loopt, kieper de bonen in de grillpan en spreid ze uit. Bak ze zonder te roeren tot ze een beetje aanbranden en openbarsten; doe ze dan bij de groenten. Voeg de tomaten toe en maak ze met een houten lepel stuk. Roer goed, leg het deksel schuin op de pan en laat de chili, terwijl je af en toe roert, 1 uur pruttelen, tot hij lekker dik is. Was ondertussen de pofaardappels, prik er rondom gaatjes in en zet ze 1 uur in de oven, of tot de schil krokant en het vruchtvlees heerlijk luchtig is.
3. Roer vlak voor het serveren de fijngehakte korianderblaadjes door de chili en breng deze verder op smaak. Kerf de aardappels kruislings in, druk tegen de onderkant, zodat ze een beetje opengaan, rasp de kaas erover en prak deze er een beetje in. Haal de slablaadjes los en serveer deze met een flinke portie chili en een lepel yoghurt bij de pofaardappels.