Henry Firth en Ian Theasby: ‘Deze burger is zo geweldig dat we hem op de cover hebben gezet. We hebben niet alleen een lekkere veganistische burger bedacht, maar ook een gezondere superlekkere burgersaus en een rokerige suikervrije relish. Geef de aardappelschijfjes erbij. Fastfood was nog nooit zo lekker.’
1. Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
Bereid de relish
1. Snipper de rode ui .Rasp de knoflook. Halveer de chilipeper in de lengte, verwijder het zaad en snijd het vruchtvlees fijn. Snijd de tomaten in vieren.
2. Verhit de olijfolie in de koekenpan op matig vuur. Bak de ui met een snufje zout al roerend 4-5 minuten. Bak de knoflook en chilipeper 1 minuten mee.Voeg de tomaten, het paprikapoeder, de tomatenpuree en sojasaus toe. Laat alles 15 minuten sudderen en roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
3. Roer de ahornsiroop erdoor. Haal de pan van het vuur, knijp het limoensap erboven uit en breng op smaak met zout en peper. Doe de relish in een kom en zet hem weg.
4. Veeg de pan schoon. Schil de bataat en snijd hem in blokjes van 2 cm. Leg de blokjes op een van de bakplaten en bak ze 30 minuten in de oven.
Goudgele aardappelschijfjes
1. Snijd de aardappels in schijfjes van 3-4 mm dik. Meng de olijfolie met een snufje zout en peper en wat chilivlokken in een kom. Schep de aardappelschijfjes erdoor tot ze helemaal met de olie zijn bedekt. Verdeel de schijfjes over de tweede bakplaat en bak ze samen met de bataat 20-25 minuten. Draai ze na 15 minuten om en bak ze goudbruin en knapperig.
2. Bereid ondertussen de burgersaus. Roer alle ingrediënten in een kom door elkaar en zet de saus weg Snipper de ui voor het burgermengsel. Verhit de helft van de olie in de schone koekenpan. Bak de ui in 8-10 minuten glazig en zacht.
3. Doe de ui in een grote kom en veeg de pan schoon Haal de bataat uit de oven en houd de aardappelschijfjes warm in de afkoelende oven.
Burgers
1. Doe de bataatblokjes in de keukenmachine.| Voeg de rijst, broodkruimels, het zout, de peper, het komijn-, knoflook- en paprikapoeder en de bloem toe. Spoel de zwarte bonen af, doe ze in de keukenmachine en meng alles tot een dik mengsel. Doe het bij de ui in de kom en meng alles met een lepel.
2. Verhit de resterende olie in de pan op matig vuur. Verdeel het burgermengsel in tweeën en vorm er met je handen burgers van. Bak de burgers aan elke kant in 3 minuten goudbruin.
3. Verhit ondertussen de grill.
4. Rasp de kaas. Snijd twee plakken van 5 mm dik van de tomaat en bewaar de rest van de tomaat voor iets anders. Snipper de sjalot. Strooi de kaas de laatste minuut over de burgers in de koekenpan, zodat hij smelt.
5. Halveer de broodjes en rooster de snijvlakken onder de hete grill in 1 minuut goudbruin
Serveren
Besmeer de bovenste helft van elk broodje met een theelepel burgersaus. Verdeel 1½ eetlepel relish over de onderste helft van elk broodje (bewaar restjes relish maximaal 5 dagen in een goed gesloten bakje in de koelkast). Leg de burgers op de relish en strooi de gesnipperde sjalot erover. Verdeel de tomaat en sla over de burgers. Leg de bovenkant van het broodje erop en leg de burgers op een bord. Schep er wat goudgele aardappelschijfjes omheen en serveer direct.